24 Haziran 2009 00:00

Kayışdaı’nda gençler işsiz

Çalıştığı tersanenin yılda 25 gemi yaptığını söyleyen Fatih, kriz olduğuna inanmadığını, patronunun krizi bahane ederek işten attığını dile getiriyor

Paylaş

Okulların kapanmasıyla genç işsizlerin sayısı kuşkusuz daha çok arttı. Yaz aylarıyla birlikte kahvelere, sokaklara ve parklara doluşuyor genç işsizler. İstanbulun Yeni ilçelerinden biri olana Ataşehir’de yaşayan gençler de farklı değil diğerlerinden. Kimi 5 yıldır çalıştığı tersaneden kovulmuş, kimi iş bulamadığı için kız arkadaşından ayrılmış, kimisi de okulunu bırakmak zorunda kalmış.
Seçimlerden önce Kadıköy’e Şimdi de Ataşehir’e bağlı olan Kayışdağı Mahallesi’nin her hangi bir sokağında İşsiz gençlerle karşılaşabilirsiniz. Yine bu sokaklardan birinde gördüğümüz gençlere işsizlik üzerine sohbet ettik.
Tamer Güner 25 yaşında ve 2 senedir işsiz. “Geçimimizi sağlayabileceğimiz bir iş bulmak çok zor” diyen Güner, iş olsa da ya az maaş verildiği için ya da sosyal güvencesi olmadığı için çalışmadığını belirtiyor. Kız arkadaşının iş bulamadığı için kendisinden ayrıldığını söyleyen Güner, Kayışdağı’nda yaşayan gençlerin çoğunun çalışmadığını, çoğunun sokaklarda olduğuna dikkat çekiyor. İş bulamayan arkadaşların temiz insanlar olduğunu vurgulayan Güner ama bu insanların kötü şeyler yapmaya zorlandığına dikkat çekiyor.
Fatih 26 yaşında 5 sene tersanede çalışmış ama şimdi işsiz. Başka tersaneler sene de 5 gemi yaparken çalıştığı tersanenin 25 gemi yaptığını söyleyen Fatih, kriz olduğuna inanmadığını, patronunun krizi bahane ederek işten attığını dile getiriyor. “İşsizlik maaşına başvurdum, tek umudum işsizlik parası” diyen Fatih, mahalledeki gençlerin karın tokluğuna çalışmaya bile razı olduklarını ama artık bundan bile umutlarını kestiklerini ifade etti. İşsizliğin yoğun olmasıyla birlikte mahallede de gençlerin spor ve kültürel faaliyet yapacakları yerlerin de olmadığına dikkat çeken Fatih, sırf bu yüzden bütün gençlerin sokaklarda gezdiğini belirtiyor.
17 yaşındaki İlker Şimşek de 17 yaşında olduğunu ve bayan kuaföründe çalıştığını söylüyor. Şimşek meslek sahibi olmak için okulu bırakıp kuaförlük kursuna gittiğini söylerken şu anda bir mesleği olduğu halde gelecekten umutlu olmadığını da vurguluyor. “Sokaklarda iş bulamayan bir sürü işsiz var” diyen Şimşek her an onlardan biri olabileceğini ifade etti. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

‘Devletin Alevisi olmayacağız’

SONRAKİ HABER

‘ULVİ VURGUN’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...