24 Haziran 2009 00:00

‘Devletin Alevisi olmayacağız’

2 TEMMUZ bir insanlık ayıbının, bir katliamın yaşandığı bir gün olarak düştü tarihin sayfalarına. Bu yıl da 2 Temmuz 1993’te ölen insanlarımız çeşitli etkinlikler ve eylemlerle anılacak.

Paylaş

2 TEMMUZ bir insanlık ayıbının, bir katliamın yaşandığı bir gün olarak düştü tarihin sayfalarına. Bu yıl da 2 Temmuz 1993’te ölen insanlarımız çeşitli etkinlikler ve eylemlerle anılacak. İstanbul’da yapılacak olan mitingi ve Alevilerin taleplerini PSAKD Kadıköy Şube Başkanı ve MYK Kültür-Sanat Sekreteri Feti Bölükgiray ile konuştuk
2 Temmuz’la ilgili hazırlıklarınız nelerdir?
Bu yıl Sivas katliamının 16. yıldönümü. Her yıl olduğu gibi bu katliamı lanetlemek, Sivas unutmamak, unutturmamak şiarı ile yine alanlarda olacağız. Katliamın olduğu yerde ABF, Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu ve PSAKD’nin çağrısıyla bir miting gerçekleştirilecek. Bu yıl daha kitlesel bir miting hedefliyoruz.
İstanbul’daki mitingle ilgili çalışmalardan bahseder misiniz?
İstanbul’da çalışmalarımız yaklaşık 1 ay önce başladı. Şiarımız “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız” ve “Devletin Alevisi olmayacağız” olacak. Bu çalışmalarımızı 50’ye yakın destekçi kurum ve kuruluşla birlikte yürütüyoruz.
İstanbul’daki mitingimiz saat 18.00’de Kadıköy Meydanı’nda olacak. Mitingden önce Nesimi Çimen ve Asım Bezirci’nin mezarı başında anmalar düzenleyeceğiz.
Düzenlenecek olan mitinglerde Alevilerin hangi talepleri öne çıkacak?
Hükümetin Alevi açılımı ve gerçekleştirilen Alevi çalıştayı mitingin ana temalarından olacak.
İlk olarak Madımak Oteli’nin müze olması öncelikli taleplerimizdendir. Bununla ilgili hiçbir engel olmamasına rağmen “ödenek yok” bahanesiyle bu toplumla, bu insanlarla alay ediliyor.
Çalıştayla ilgili hükümetin samimiyetine inanmıyoruz. Çünkü; devlet Aleviliği yaratmaya çalışılıyor. Devletin Alevisi, Sünnisi, Hrıstiyanı olmamalı.
Zorunlu din derslerinin kaldırılması da önemli taleplerimizdendir. AİHM’nin ve 8.Danıştay Mahkemesi’nin kararına rağmen hükümet bununla ilgili hiçbir şey yapmamaktadır.
Cemevlerinin yasallaşması ile ilgili dedelere maaş ödenmesi, Diyanet İşlerinde Alevilik masası açılmasını öneriyorlar. Biz bunun yerine devletin dinden tamamen elini çekmesini istiyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
2 Temmuz’da yapacağımız mitingde şehitlerimizi anmakla birlikte bu ülkede gerçekleşen bütün katliamları lanetlemek için alanlarda olacağız. Bu miting demokratik, laik hukuk devleti için bir mücadelenin ön ayağıdır. Alevi sorunu ile demokrasi sorunu iç içedir. Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren tüm kurum ve kuruluşların mücadelesiyle, birlikte çözüleceğine inanıyorum. Teşekkür ederim. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Köylüler sokaklarını imece usulü temizliyor

SONRAKİ HABER

Kayışdaı’nda gençler işsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...