25 Haziran 2009 00:00

Medvedev de Mısır’da konuştu

Mısır’dan İslam dünyasına seslenen liderler listesine Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de katıldı. Obama gibi Medvedev de Ortadoğu’ya barış gelmesi için çalışacakları vaadinde bulundu.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın ardından bu kez de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Mısır’da İslam dünyasına seslendi.
Kremlin’den yapılan açıklamada, Kahire’de Arap Ligi’ne üye ülkelerin temsilcileri ile bir araya gelen Medvedev, “Yeni İsrail hükümeti dahil olmak üzere, taraflar 2009 sonunda Moskova’da gerçekleşecek zirveye katılacaklarını resmen bildirdi” dedi. Bir yıldan bu yana Ortadoğu barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak için çalışan Moskova, hedefine ulaştı.
FİLİSTİN SORUNU
Medvedev, İsrail-Filistin sorununun Doğu Kudüs’ün başkent olacağı Filistin devletinin kurulması ile çözülebileceğini söyledi ve Moskova’da gerçekleşecek konferansta konu ile ilgili önemli gelişmeler sağlanabileceğini kaydetti.
Medvedev konuyla ilgili şu tespitlerde bulundu: Öncelikle Filistin ve diğer Arap topraklarındaki işgalin sona ermesi gerekiyor. Kapsayıcı ve adil bir güvenlik yapısı kurulmalı. Bunun sonucunda da Doğu Kudüs’ün başkent olacağı, bağımsız, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmalı. Bu devlet, tüm komşuları ile, elbette İsrail ile de barış içinde yaşamalı.
‘RUSYA, İSLAM DÜNYASININ PARÇASI’
Rusya’nın İslam dünyasının bir parçası olduğuna değinen Medvedev, “Ülkemizde farklı inanç ve kültürlere saygı geleneği var. Size doğrudan şunu söylüyorum: Ülkemizin İslam dünyası ile dostluk kurma yönünde bir çaba göstermesine gerek yok. Bizim ülkemiz zaten İslam dünyasının bir parçası. Rusya’da yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. Bu rakamlar durumu anlatıyor. Rusya, İslam Konferansı Teşkilatı’nda da gözlemci statüsünde faaliyet gösteriyor” dedi.
Medvedev’in Afrika gezisine, Mısır’ın ardından Nijerya, Namibya ve Angola ile devam etmesi bekleniyor.(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Eşliksiz koro - eşlikli solistler’ NÂZIM KUMPANYA

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa