25 Haziran 2009 00:00

Tokatlı mermercinin gözü Samsun’da

ÜRÜNLERİNİ ihraç ederken Mersin Limanı’nı kullanmak zorunda olan Tokatlı mermerciler, daha yakın mesafede bulunan Samsun Limanı’nın konteyner yüklemesine açılmasını istiyor.

Paylaş

ÜRÜNLERİNİ ihraç ederken Mersin Limanı’nı kullanmak zorunda olan Tokatlı mermerciler, daha yakın mesafede bulunan Samsun Limanı’nın konteyner yüklemesine açılmasını istiyor. Özelleştirme çalışmaları devam eden Samsun Limanı’nda ise tüm yatırımlar askıda.
Tokat Mermerciler Derneği Başkanı Yavuz Bilkay, 600 kilometre mesafedeki Mersin Limanı’na ulaşmak için ton başına ortalama 55 TL nakliye ücreti ödediklerini belirterek, “Bu durum, dış pazardaki rekabetimizi de olumsuz etkilemektedir. Tokat’a 230 kilometre uzaklıktaki Samsun Limanı’nı kullanabilirsek maliyetlerimiz büyük oranda azalacaktır” diye konuştu.
DİĞER İLLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Samsun Limanı’nın Balkanlar, Orta Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler ile ticarette önemli deniz kapılarından biri olduğunun altını çizen Bilkay, Tokat dışında mermer potansiyeli güçlü Amasya, Sivas gibi Doğu ve Orta Anadolu illeri için de limanın stratejik önem taşıdığını ifade etti. Bilkay, “Sadece mermer ihracatı için değil, her türlü madencilik ürünleri, tarım ve gıda gibi kalemlerin ticaretinde de Samsun Limanı’nın konteyner yüklemesine açılması, bölgemiz ihtiyaçlarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır” dedi.
ÇİVİ ÇAKILMIYOR
Konuyla ilgili olarak her türlü girişime hazır olduklarını söyleyen Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, “Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, özelleştirme kapsamında yer alan Samsun Limanı’nın devir işlemlerinin henüz tamamlanmadığını ve bu nedenle de yeni bir yatırımın gündemde olmadığını öğrendik” dedi.
Limanı devralacak firmanın 50 milyon dolara yakın bir yatırım yapmayı planladığı bilgisini aldıklarını belirten Onur, devir süreci tamamlandığında konuyla ilgili çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi.
Türkiye’nin mermer rezervinin yüzde 20’sinin Tokat’ta olduğu ifade ediliyor.
İl sınırları içerisinde, başta bej ve traversten olmak üzere diyabaz, füme, siyah mermer, beyaz mermer, onyx mermer, serpantin ve bazalt tipi gibi 9 mermer çeşidi bulunuyor. Yine Tokat’ta 5 adet mermer ocak işletmesi, 20 mermer fabrikası ve 30 civarında mermer çıktığını, fakat ismini Amasyalıların sahiplendiğini anlatan mermerciler, düzenledikleri organizasyonlarla bu tip sorunların üstesinden geleceklerini söylüyorlar. (TOKAT)
ÖNCEKİ HABER

‘Ek bütçe’ kararı ağustos sonunda

SONRAKİ HABER

BEKO büyüdükçe işçi küçülüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...