26 Haziran 2009 00:00

Bu da ormanları talan genelgesi

Çevre ve Orman Bakanlığı 30 Nisan 2009’da Resmi Gazete’de yayınlanan yeni ‘ağaçlandırma genelgesiyle’ bir skandala daha imza attı. Yeni ağaçlandırma aslında...

Paylaş

Çevre ve Orman Bakanlığı 30 Nisan 2009’da Resmi Gazete’de yayınlanan yeni ‘ağaçlandırma genelgesiyle’ bir skandala daha imza attı. Yeni ağaçlandırma aslında ‘ağaçsızlandırma genelgesi’ Bu genelgede ne mi var? Neler yok ki…
Öncelikle ormanın içinde istenilen yerde ağaçlandırma yapılabilecek. Ağaçlandırma yapan şahısa da ‘hangar’ boyutunda beton yapı yapma izni veriliyor. Ve bu yapı ‘Her türlü şartta orman içindeki görevlilerin sığınabileceği beton yapı’ olarak tanımlanıyor. Böylece orman talanının önü açılıyor. Üstelik genelgede yer alan skandallar bununla da sınırlı değil. 9 Ekim 2003 tarihinde yayınlanan eski genelgede toprak olarak tanımlanan ‘söndürme’ havuzu, yeni genelgeye göre beton olabilecek.
HAVUZLU VİLLAYA YOL AÇILIYOR…
Yayınlanan bu genelgeyle hangar veya depo olarak adlandırılan beton yapının villa, beton havuzun ise yüzme havuzuna dönüşmesinin önündeki bütün engeller de kaldırılmış olacak. Havuzu olan bu ‘hangar’ için bahçe de unutulmamış. Yeni yönetmeliğe göre söz konusu alanı ağaçlandıran şahsa aşılı ağaç ya da meyve ağacı dikme izini de verilmiş. Üstelik meyve ağaçları ‘orman kanunlarında’ orman ağaçları olarak da kabul edilmiyor. Ve bu arazi yaklaşık 10 yıl sonra orman vasfını yitirecek ve 2B kapsamına girecek.
ORMAN OLMAKTAN ÇIKARILACAK
Konuyla ilgili görüştüğümüz TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, genelgenin asıl amacının rant sağlamak olduğunu söyledi. ‘Ormanda ağaçlandırma’ adı altında yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Sertok genelgenin sonuçlarını özetliyor: “Birtakım insanlar gelecek devlet ormanları içerisinde ‘ağaçlandırma yapacağım’ diye tahsisler isteyecek. Bu tahsisler verilecek. Bunlar yangın havuzu adıyla yüzme havuzu depo hangar adıyla villalar yapacaklar. Etrafına meyve bahçesi oluşturacak. Bunlar on sene sonra, bütün bunlar bir araya geldiğinde orman kanununa göre orman vasfını kaybetmiş olacak. Ardından 8-10 sene sonra buralar orman vasfını kaybetmiş deyip buraların 2B olmasını isteyecektir.”
NEREDEN ÖĞRENDİLER?
Genelge yürürlüğe girdikten sonra ağaçlandırma yapmak için çok sayıda talep olduğunu kaydeden Sertok, “Nereden haberi oldu bu insanların” diye sordu? Sertok genelgenin iptali için Danıştay’a gideceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


AKP ORMANLARI TALAN EDİYOR
Ağaçlandırma genelgesinin iptal edilmesini isteyen TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, dün Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Tores Dinçöz ve Besim Sertok’un yaptığı açıklamaya EGEÇEP’de destek verdi. AKP hükümetinin ormanları talan ettiğini söyleyen Sertok, Yeni bir orman talanını önlemek için konuyla ilgili tüm kişi ve kuruluşları konuyla ilgili seslerini yükseltmeye ve yargıya başvurmaya çağırdı.
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Geçmiş olsun bu fatura sizin mi?

SONRAKİ HABER

G.Saray çalışıyor, Lincoln yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...