26 Haziran 2009 00:00

Son sözü söyledi

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından muhaliflerin günlerce devam eden sokak gösterileri dinmiş görünüyor. İslam Cumhuriyetinin yasama, yürütme ve yargı üzerinde “Velayeti Fakih” unvanıyla...

Paylaş

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından muhaliflerin günlerce devam eden sokak gösterileri dinmiş görünüyor. İslam Cumhuriyetinin yasama, yürütme ve yargı üzerinde “Velayeti Fakih” unvanıyla tam denetim yetkisine sahip olan İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında değişme olmadığını söyledi. Hamaney, daha önce açıklanan sonuçların geçerli olduğunu söyledi. Dini lider, yaptığı açıklamada, seçim yasasının uygulanması konusunda ısrarlı olduğunu ve bunu sürdüreceğini belirterek, “Ne pahasına olursa olsun, ne kurumlar, ne de halk baskılara boyun eğecektir” dedi.
‘OBAMA İÇİŞLERİMİZE KARIŞMASIN’
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran’ın iç işlerine karışmamasını istedi. Fars ajansının haberine göre Ahmedinecad, Obama’nın İran’la ilgili açıklamaları konusunda, “Bay Obama, bunları söyleyerek yanlış yaptı. Bizim merak ettiğimiz, neden böyle bir tuzağa düştüğü ve ABD’nin Eski Başkanı George Bush’un daha önce söylediği şeyleri söylemesi” dedi. Ahmedinecad, Obama’ya, bundan dolayı ‘üzüntülerini ifade etmesi’ çağrısında da bulundu. Obama, önceki gün yaptığı açıklamada, İran’daki seçimlerin ardından yaşanan gelişmelerden dehşete kapıldığını, öfke duyduğunu ifade etmişti.
‘PROFESÖRLER GÖZALTINDA’
Seçim sonuçlarına itiraz eden Cumhurbaşkanı Adayı Mir Hüseyin Musevi’nin İnternet sitesine göre 70 üniversite profesörü gözaltına alındı. İnternet sitesinde yer alan haberde, profesörlerin, Musevi ile önceki gün saatlerde görüşmesinin ardından gözaltına alındığı kaydedildi. Gözaltına alınan profesörlerin nereye götürüldüğü belirtilmedi.
CHAVEZ: ABD PARMAĞI VAR
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran’da seçim sonrası yaşanan gösterilerin arkasında, ABD’nin parmağının bulunduğuna inandığını belirtti. ABD ile Venezuela’nın karşılıklı olarak birbirinin başkentine yeniden büyükelçi göndereceklerinin açıklanmasından bir kaç saat sonra konuşan Chavez, İran’daki huzursuzluğun, ABD ile Avrupa’nın sömürgeci elinin değdiği başka bazı ülkelerde yaşananlarla aynı özellikleri gösterdiğini söyledi.
DAVETİYELER İPTAL
Bu arada ABD 4 Temmuz bağımsızlık günü kutlamaları için İranlı diplomatlara gönderilen davetiyeleri iptal ettiğini duyurdu. Davetiyeler, otuz yıllık bir aradan sonra, İran’la diplomatik yakınlaşma çabalarının bir parçası olarak gönderilmişti. Beyaz Saray sözcüsü, İran’ın zaten davetiyelere yanıt da vermemiş olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

MUSEVİ: BASKIYA UĞRADIM
Hüseyin Musevi, seçim sonuçlarına itirazını geri çekmesi için baskıya uğradığını iddia etti. Musevi, internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, seçim sonuçlarına yönelik protestoların halkın anayasal hakkı olduğunu belirtti, halka ulaşmasının tamamen sınırlandırıldığını söyledi.
Yöneticisi olduğu ‘Kelimeyi Sebz’ gazetesinin kapatılmasını ve gazete çalışanlarının tutuklanmasını şiddetle eleştirdiğini belirten Musevi, “Medya ile yasa dışı biçimde karşı karşıya gelmek dış müdahalenin yolunu açar” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kırgızistan 180 milyon dolara ‘ikna oldu’

SONRAKİ HABER

Çaralan’ı dinlerken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...