26 Haziran 2009 00:00

Kırgızistan 180 milyon dolara ‘ikna oldu’

KIRGIZİSTAN, ABD’nin ülkedeki askeri üssünü kapatma kararı almıştı. Söz konusu karara göre, ABD askeri birlikleri ağustos ayında üssü boşaltacaktı.

Paylaş

KIRGIZİSTAN, ABD’nin ülkedeki askeri üssünü kapatma kararı almıştı. Söz konusu karara göre, ABD askeri birlikleri ağustos ayında üssü boşaltacaktı. Ancak Afganistan işgali için ABD açısından stratejik öneme sahip oln üs için Beyaz Saray’ın sürdürdüğü girişim sonuç verdi. Kırgızistan Parlamentosu, dün yaptığı toplantıda üssün açık kalmasına onay verdi. Bu kararın ABD’ye bedeli ise kirayı 17 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkarmak oldu.
SİVİL AMAÇLI KULLANILACAKMIŞ
ABD ile Kırgızistan yönetimi arasında varılan anlaşmaya göre, Manas askeri üssü, sivil amaçlı transit merkezi olarak kullanılacak. ABD, üs için 17 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkarılan yeni kira bedeli ile birlikte toplam 180 milyon dolara ulaşacak bir yatırım da yapacak.
RUSYA SİNİRLİ
ABD’nin Afganistan operasyonlarında kullandığı Kırgızistan Manas üssü ile ilgili yeniden anlaşma sağlaması Rusya’yı memnun etmedi. Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesine konuşan bir Rus yetkili, kendilerinin aldatıldığını, Moskova’nın buna gerekli cevabı vereceğini söyledi.
Rusya’nın Kırgızistan’a sağladığı 2 milyar dolarlık kredinin, ABD üssünün kapatılması karşılığında verildiği iddia edilmişti. Kommersant’a konuşan yetkili, “Üssün kapatılmayacağı ile ilgili haberler bizim için kötü bir sürpriz oldu. Biz böyle bir kurnazlık beklemiyorduk.” dedi. (DIŞ HABERLER)

ARABULUCU TÜRKİYE Mİ
Rus Nezavisimaya gazetesi, “Manas tabela değiştirdi” başlığıyla yayımladığı haberde, ABD’nin Manas üssünü kullanmaya devam edebilmesinde Türkiye’nin rol oynadığını iddia etti.
ABD üssünün Manas havalimanında varlığını sürdüreceği belirtilen haberde, sadece isim değişikliği yapıldığı, Kırgızistan’ın anlaşma için 170 milyon dolar aldığı görüşü dile getirildi. Gazete, Kırgızistan’ın 18 Ağustos’a kadar boşaltılmasına karar verdiği Manas üssünün transit yük merkezi olarak kullanımına devam edilebileceği kararına varmasında Türkiye, Afganistan ve ABD liderlerinin etkili olduğunu öne sürdü.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, AKırgızistan’ın kararında Abdullah Gül’ün Bişkek ziyaretinin etkili olduğu iddialarını yalanlandı.
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Son sözü söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...