26 Haziran 2009 00:00

ABD destekli renkli devrim mi?

Yorumcular, Musevi, Muntezari ve Tahran gençliğinin temizliği ile ilgili idealist görüşlerini sundular. İki yıl önce ilan edilen CIA’nın karalama politikası yayılan olaylarda nedense bir türlü kirlenmedi.

Paylaş

Yorumcular, Musevi, Muntezari ve Tahran gençliğinin temizliği ile ilgili idealist görüşlerini sundular. İki yıl önce ilan edilen CIA’nın karalama politikası yayılan olaylarda nedense bir türlü kirlenmedi.
Ahmedinecad’ın oyları çaldığı iddia edildi, çünkü bütün oyların kullanılmasından hemen sonra seçim sonuçları açıklandı. Bununla birlikte Musevi, sandıklar kapanmadan birkaç saat önce zaferini ilan etti. Bu klasik CIA karalaması, sonuçların aksi yönünde itibarını kaybetmesini sağlamak için tasarlandı.
İlk seçimde Hamaney’e karşı zafer kazanan büyük molla Muntezari, oyların çalındığını iddia etti ama dini lidere karşı bu sefer kaybetti. Muntezari, sokak gösterilerini Hamaney’in başarısına konmak için bir fırsat olarak görüyor. Muntezari, tarihte geçinemediği politikacıları manipüle etmekte başarılı olan CIA’nın bu seçimleri de manipüle edip etmediğine meydan okumaya teşvik ediyor.
Mollalar arasında bir iktidar çatışması var. Bir çoğu kendilerini rüşvetçi olarak suçlayan Ahmedinecad’a karşı birleşti. Böylece mollalar, İranlıların onların yaşam biçimlerinin işareti olduklarına inandıkları İran kırlarında oynuyorlar. Bana göre, Ahmedinecad’ın mollalara saldırısı oportünistçedir. Bununla birlikte bu saldırı, Ahmedinecad’ın ABD aleyhine konuşmasını gerici bir muhafazakar olarak mollalarla aynı kefeye koyar. Yorumcular, İran seçimlerinin sahip oldukları yanılsamaya, hayale ve çıkarı olanlar üzerine dayandığını ‘açıkladılar.’ Kamuoyu yoklamaları seçim sonuçlarını versin ya da vermesin oyların çalındığına dair kuşkudan başka bir kanıt yok. Ama CIA’nın iki yıldır İran hükümetini kötüleme kampanyası yaptığına dair güvenilir haberler var.
23 Mayıs 2007’de Brian Ross ve Richard Esposito ABC’de bir haber yaptılar: CIA’nın şimdiki ve eski yetkilileri, ABC’ye CIA’nın İran hükümetini kötülemek için gizli bir ‘siyah’ operasyonunu, başkanlığın gizlice onayladığını kabul ettiğini söylediler.
27 Mayıs 2007’de London Telegraph’ın bağımsız haberi: Bush, Mollaların teokratik rejimini devirmeyi amaçlayan kötüleme ile ilgili CIA’nın kasıtlı olarak yanlış haber verme ve propaganda yapmasına izin veren resmi belgeleri imzaladı.
28 Haziran 2008’de New York Times’tan Seymour Hersh, “Eski ve yeni, ordu, istihbarat ve kongre üyelerine göre, Kongre, geçen yıl Bush’tan İran’a karşı yapılan ve gittikçe pahalılaşan gizli operasyonları finanse etmeyi talep etme konusunda anlaştı” dedi.
İran’daki protestolara katılanlar, kuşkusuz samimiler. Protestolar ayrıca CIA’nın Gürcistan ve Ukrayna’daki protestolardaki orkestrası niteliğinde. Bunu görmemek için tamamen kör olmak gerek. Daniel McAdams bazı konuşmalara dikkat çekti. Örneğin, Neo Muhafazakar Kenneth Timmerman, seçimlerden önce Tahran’da yeşil devrim üzerine konuşmayı yazdı. Orkestra henüz planlanmadıysa Timmerman bunu nasıl bilebilir? Eğer özellikle Musevi ve destekçileri kendilerinden emin bir biçimde zaferlerini ilan ettiyse, seçimlere önceden hazırlanmış bir ‘yeşil devrim’ neden olsun? Bu, seçim protestolarına ABD’nin de katıldığının ispatıdır.
Timmerman yazısında şöyle devam ediyor; “Demokrasi için Ulusal Bağış (NED) ‘renkli’ devrimleri organize etmek için milyonlarca dolar harcadı... Bu paraların bir kısmı, İran dışındaki NED fonlarıyla sivil toplum kuruluşlarına bağlı Musevi gruplarının ellerinde göründü.” Timmerman’ın neo muhazafakar NED’i ‘1955’te kurulan kâr amacı gütmeyen, İran’daki demokrasiyi ve insan haklarını uluslararası düzeye yükseltmeyi amaçlayan özel bir kurum!’
21 Haziran 2009
Paul Craig Roberts
ÖNCEKİ HABER

İŞKENCE YAPABİLİRSİNİZ!

SONRAKİ HABER

Bu işte bir yanlışlık var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...