26 Haziran 2009 00:00

Ücretsiz kreş sözleşme talebi

Türkiye genelinde, kamu kurumları da dahil olmak üzere kreş yok denecek kadar az. Bu, başta kadın işçi ve emekçiler olmak üzere aileleri zor duruma düşürüyor. Üstelik son dönemde var olan kreşler...

Paylaş

Türkiye genelinde, kamu kurumları da dahil olmak üzere kreş yok denecek kadar az. Bu, başta kadın işçi ve emekçiler olmak üzere aileleri zor duruma düşürüyor. Üstelik son dönemde var olan kreşler dahi kapatılmak isteniyor.
Eğitim Sen’in “Kreş” anketi, Türkiye’nin bu konuda içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Eğitim Sen Kadın Sekreterliği tarafından eğitim emekçilerinin çocuk bakımı sorunlarını araştırmak üzere yaptığı “Kreş” anketinin sonuçları, dün Eğitim Sen Genel Merkezi’nde Genel Başkan Zübeyde Kılıç tarafından açıklandı. Ankete, 28 ilde kreş çağında çocuğu bulunan 920 eğitim emekçisi katıldı.
‘ÜCRETSİZ KREŞ’ İSTİYORLAR
Yüzde 62’sini ilköğretimde çalışan eğitim emekçilerinin oluşturduğu anket, eğitim emekçilerinin kreş çağındaki çocuklarının üçte birinden daha azının kreşe bırakılabildiğini ortaya koyuyor. Ücretsiz kreşlerden yararlanabilen eğitim emekçilerinin oranı ise sadece yüzde 6. Ankete göre çocuklarını kreşe gönderenlerin yüzde 93’ü, ücretsiz kreş olmadığı için özel ve kamu kurumlarına bağlı ücretli kreşleri tercih etmek zorunda kalıyor.
ÇOCUK BAKIMI EL YAKIYOR
Ücretsiz kreşlerden yararlanamayan eğitim emekçileri için çocukların bakımı aile bütçesini sarsacak maliyetlere ulaşıyor. Ankete katılanların yüzde 31’i çocukların bakımı için ücretli bakıcı tutmak zorundan kalırken, yüzde 28’i çocuklarını kreşe götürüyor, yüzde 25’i ise çocukların bakımını sorununu akrabaların yardımları aracılığı ile çözüyor.
Çocuklarını özel kreşe gönderenlerin yüzde 38’i kreş için ayda 351-500 TL, yüzde 22’si ise 201-350 TL ödüyor; kreş için aylık 500 TL ve üzerinde ödeme yapanların oranı ise yüzde 30’lara yakın. Anketin sonuçlarına göre kamuya ait kreşlerin ücretleri de hiç düşük değil. Kamu kreşlerinden yararlananların yüzde 40’ı 200 TL altında ücret öderken, yüzde 42’si 201-350 TL arasında kreş ücreti ödüyor. Ücretli bakıcılar için ödenen ücretler ise 200-500 TL arasında değişiyor.
ÇOCUKLARI İÇİN KAYGILILAR
Eğitim Sen’in anketi, eğitim emekçilerinin çocuklarının bakımı için yüksek harcamalar yapsalar da, mevcut kreşlerin eğitimini yeterli görmediklerini ve çocuklarının eğitimi ile ilgili kaygılı olduklarını ortaya çıkardı. Anketin sonuçlarına göre katılanların yüzde 19’u, çocuklarının yeterli eğitim alamadığını düşünüyor. Çocukların beslenme ve uyku bozukluğu, sağlık problemleri, çocukların yaşıtları ile vakit geçirememesi ve sosyalleşememesi ile servisin olmaması, ankete katılanlar tarafından çoğunlukla dile getirilen sorunlar arasında yer almaktadır. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Özgür Gazze’ye izin vermiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...