26 Haziran 2009 00:00

15. MADDE HAMLESi

DENİZ BAYKAL’IN 15. MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİ ÖNERİSİNE ‘SULU ŞAKA’ DİYEN ERDOĞAN’A, CHP, BU KONUDAKİ TEKLİFİNİ AKP’YE İLETEREK YANIT VERDİ

Paylaş

AKP Hükümeti, ‘AKP’yi ve Gülen’i Bitirme Planı’ haberiyle gündeme gelen belge tartışmaları üzerinden CHP’yi ve rakiplerini sıkıştırmaya çalışırken, CHP de bu hamleye, hükümetin önüne ‘darbecileri yargılama’ görevine koyarak yanıt verdi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir televizyon programında dile getirdiği, ‘darbecilerin yargılanabileceği’ açıklaması üzerine, demokratik kurumlar ve kitle örgütlerinden gelen ‘Sözünün arkasında dur’ baskısıyla karşılaşmıştı. Bugüne kadar AKP ile asker arasındaki gerilimli süreçlerde askere destek veren ve bu nedenle de statükoculukla eleştirilen CHP Genel Başkanı Baykal, politikanın ‘darbe’ ve ‘belge’ tartışmaları üzerinden şekillenmeye başladığı son süreçte, bazı çevreleri şaşırtan bir çıkış yaptı. Katıldığı bir televizyon programında söz konusu belgenin aydınlatılmasını ve sorumluların üzerine gidilmesini isteyen Baykal, hükümetin beklemediği bir hamle yaparak, “Eğer samimiyseniz darbecileri yargılayayım” dedi.
ERDOĞAN: ‘SULU ŞAKA’
Tansiyon yükselmesi nedeniyle birkaç gündür dinlenen Başbakan Erdoğan, dün bir dizi temasta bulunmak üzere Arnavutluk’a hareketinden önce havaalanında düzenlediği basın toplantısında da bu konuda sorularla karşılaştı.
Erdoğan, basın mensuplarının, “12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına yönelik çağrılar oluyor. Baykal da böyle bir açıklama yaptı. Sizin 12 Eylül darbecilerine yönelik yaklaşımınız nedir” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bir defa atacağımız her adımda samimiyet çok önemli. Bu samimi yaklaşım tarzını bizim sadece mikrofonlara verdiğimiz cevapla değil, bunu ciddi olarak grup başkan vekilleri bir araya gelip konuşurlar. Bu tür sulu şakalara biz gelmeyiz. Biz ciddi yaklaşımlar bekliyoruz.”
CHP ÖNERİSİNİ AKP’YE İLETTİ
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra, Ankara kulislerine CHP’nin darbecilerin yargılanmasının önünün açılması için AKP’ye teklif götüreceği haberi düştü. Ardından da CHP, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının yolunu açacak olan Anayasa’nın geçici 15’inci maddesinin değiştirilmesiyle ilgili hazırladığı taslak metni AKP’ye sundu. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ı ziyaret etti. Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı.
BAYKAL: BAŞBAKAN CİDDİ OLSUN
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Erdoğan’ın bu sözlerine yanıt vermekte gecikmedi. “Başbakanın sözlerini üzüntüyle karşıladım. Başbakanın buna sululuk demeye hakkı yok. Kendisine yakıştıramadım. Başbakan bizzat kendisinin ciddi olması lazım” dedi. Erdoğan’ın “Bu konuda ayaküstü mikrofon uzatılınca konuşuluyor” sözlerine de tepki gösteren Baykal, şöyle devam etti: “Bizim bu konudaki tavrımız kurumsal bir tavırdır. Bunu bilmiyor olabilir. Grup başkan vekilleri söylesin demiş. Bunu duyunca hemen grup başkan vekillerimiz randevu aldılar. Şimdi bu konudaki kararlılığımızı resmen ifade ediyorlar. Başbakan da ciddi olsun. Eğer samimiyse biz hazırız. Eğer kaytarmak istiyorsa, sorumluluktan kaçıyorsa bunu kimseye yüklemeye kalkmasın. Türkiye’nin gündeminde kronik olarak yer tutan ana konulardan biri darbe tartışması. Eğer belge doğruysa askeri darbe, belge komploysa bir sivil darbe söz konusu...” İktidarın da “darbelerle hesaplaşmalıyız” dediğini hatırlatan CHP Genel Başkanı Baykal, “Eğer iktidar darbeyle hesaplaşma niyetindeyse bu hesaplaşma konusunda hangi engel varsa o engeli aşmak için yardım etmeye hazır olduğumu söyledim. İlk engel Anayasa’daki geçici 15.madde. 12 Eylül’le ilgili hukuki süreci çalıştırmaya engel.... Eğer siz bu engeli kaldırmaya hazırız diyorsanız, biz gereğini yapmaya hazırız, yeter ki siz samimi olun dedik” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Belge polemiği sürüyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...