26 Haziran 2009 00:00

2010’da krizin tahribatı devam edecek

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nın düzenlediği “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009 – Küresel İyileşme Haritası” isimli panelde, küresel krizin başta gelişmiş ülkeleri ve ardından gelişmekte olan ülkeleri vurduğu belirtildi.

Paylaş

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nın düzenlediği “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009 – Küresel İyileşme Haritası” isimli panelde, küresel krizin başta gelişmiş ülkeleri ve ardından gelişmekte olan ülkeleri vurduğu belirtildi. Panelde, krizin etkilerini azaltmaya yönelik ekonomik tedbir alınmasına karşın krizin tahribatının 2010 yılında dahi süreceğine işaret edildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Üniversitesi’nde dün yapılan “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009 – Küresel İyileşme Haritası” panelinde, Dünya Bankası (DB) Türkiye Ofisi Başekonomisti Mark Thomas, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sayan konuştu.
2008, DÜŞÜŞÜN BAŞLANGICI
Prof. Dr. Serdar Sayan ise, “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009” raporuna göre 2010 yılının 2009’a göre daha “olumlu” bir yıl olacağının anlaşıldığını kaydetti. Sayan, 2009’da krizden ötürü yaşanan mali tahribatın 2010 yılında giderilmesinin beklenemeyeceğinin altını çizerek, “İhracatın artacağına dair veriler var ama gözle görülür iyileşme 2010’da da olmayacaktır” dedi.
Türkiye ekonomisinin 2003-2007 yılları arasında hızlı bir artışla büyüdüğünü, likidite patlaması yaşandığını ifade eden Sayan, “Ancak ülkeye 2007’de 1.2 trilyon dolar sermaye girmişken 2008’de 360 milyar dolar girdi. Bu azalma kalkınmakta olan ülkeler için çok ciddi bir düşüştür” diye konuştu. 2010’dan sonra da, likidite bolluğunun bir kez daha görülmeyeceğini bildiren Sayan, Türkiye ekonomisini zor günlerin beklediğini ifade etti.
TEPAV İcra Direktörü Güven Sak da TEPAV’ın bir süredir küresel ekonomik krizi tartıştığını ve çözüm yolları aradığını belirterek, “Seçimlerden önce ekonominin tedbir alınmadığı takdirde yüzde 5.5 küçüleceğini belirtmiştik ama bizi ne hükümet ne de siyasetçiler duymadı” diye konuştu. Artık bu konuyu tartışmaktan imtina edilmemesini isteyen Sak, “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009” raporunda, emtia stoku yapan şirketlerin krizden oldukça fazla etkilendiğini ve işletme sermayelerini kaybettiklerinin belirtildiğini aktardı.
‘YAŞAM DESTEK ÜNİTESİNE BAĞLIYIZ’
Raporda işsizlik artışına ve yüzde 8.5 nominal ücretlerde gerileme yaşandığına atıf yapıldığını dile getiren Sak, bankaların da kriz nedeniyle sıkıntı içinde olduklarını savundu. Sermaye piyasasının, yaşam destek ünitesine bağlı yoğun bakım hastası olduğunu dile getiren Sak, “Bu hastanın iyi olması için ciddi tedbirler alınmalı” dedi.
DB Türkiye Ofisi Başekonomisti Mark Thomas, “Küresel Kalkınma Finansmanı 2009” raporunun, Türkiye’nin krizi atlatmasını sağlayacak veriler sunduğunu ileri sürdü.
Bugün yaşanan sürecin işsizliğin artması ve ihracatın azalması olarak sürdüğünü kaydeden Thomas, Türk şirketlerinin uluslararası piyasalarda yarışa tekrar dahil olmasıyla krizin aşılabileceğini iddia etti. Türk bankacılık ve finans sistemini de öven Thomas, “Türkiye yeniden kalkınma işaretleri veriyor, gelecekte güçlü finans hareketleri olacaktır” diye konuştu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Çarpıcı rapor: Deniz aşırı rüşvet bir türlü önlenemiyor

SONRAKİ HABER

Asgari ücret temmuzda 19 lira artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...