26 Haziran 2009 00:00

Çarpıcı rapor: Deniz aşırı rüşvet bir türlü önlenemiyor

DÜNYANIN önde gelen ihracatçı ülkelerin, sınırları ötesindeki rüşveti engellemede yeterli başarıyı göstermediği bildirildi.

Paylaş

DÜNYANIN önde gelen ihracatçı ülkelerin, sınırları ötesindeki rüşveti engellemede yeterli başarıyı göstermediği bildirildi.
Transparency International adlı uluslararası şeffaflık örgütü tarafından yayınlanan rapora göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu (OECD) Rüşvet Karşıtı Konvensiyonu’na üye 36 ülke üzerinde yapılan değerlendirmede, sadece dört ülkenin yaptırımları aktif olarak uyguladıkları gözlendi.
Değerlendirilen ülkelerden 11’inde orta derecede uygulama tespit edilirken, 21’inde ise çok az ya da hiç uygulama yapılmadığı belirlendi. Yaptırımları aktif olarak uygulayan dört ülke Almanya, Norveç, İsviçre ve ABD olarak sıralandı. Orta derecede uygulama tespit edilen ülkeler ise Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, Japonya, Güney Kore, Hollanda, İspanya, İsveç ve İngiltere oldu. Türkiye, çok az ya da hiç uygulamanın olmadığı listede sayıldı.
Raporda, zamanı geçmiş rüşvet kanunları, araştırmaların siyasi olarak engellenmesi, savcılara yeterli ödenek ayrılmaması veya gerekli yetkilerin verilmemesi gibi nedenlerden dolayı konvensiyonun büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade edildi. Sınır ötesinde işlenen rüşvet suçlarına dava açılamamasının en önemli nedenlerinden bir tanesinin de ‘milli güvenliğin’ mazeret olarak kullanılması sayıldı. Uluslararası örgüt ayrıca Çin, Hindistan ve Rusya’yı da konvensiyona üye olmaya çağırdı.
‘2009 OECD Rüşvet Karşıtı Konvensiyonu Gelişme Raporu’, ‘uluslararası iş anlaşmalarında yabancı kamu memurlarına rüşvet verilmesiyle mücadele konvensiyonu’nu onaylayan 38 ülkeden 36’sındaki gelişmeleri inceliyor. (DUBAI)
ÖNCEKİ HABER

Kazıdan kemik ve kol saati çıktı

SONRAKİ HABER

2010’da krizin tahribatı devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...