27 Haziran 2009 00:00

Dikkat! Sıcak hava evrimi hızlandırıyor

BİLİM insanları, iklim değişikliğinin memelilerde evrimi moleküler düzeyde hızlandırabildiğini düşünüyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, aynı türden olup farklı iklimlerde yaşayan...

Paylaş

BİLİM insanları, iklim değişikliğinin memelilerde evrimi moleküler düzeyde hızlandırabildiğini düşünüyor. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, aynı türden olup farklı iklimlerde yaşayan memelilerin DNA’sını karşılaştırdı. Araştırmacılar daha sıcak iklimde yaşayan memelinin genetik yapısının daha hızlı değişim gösterdiğini gördü. Bilim insanları, tropik bölgelerin canlı türleri açısından zenginliğinin bu teoriyle açıklanabileceğini düşünüyor. DNA’yı oluşturan harf kodlarındaki değişim, yani mutasyon, türlerin evriminde ilk adımı oluşturuyor. Canlılarda her hücre bölünerek kendi kopyasını çoğaltırken DNA’sının mutasyona uğraması ihtimaliyle karşı karşıya. Moleküler düzeydeki bu değişim, bazen o canlının sakat kalmasına yol açarken, kimi zamanlarda ise yeni bir avantaj kazandırabiliyor; örneğin ciddi bir hastalığa karşı bağışıklık gibi. Avantaj sahibi hayvanın daha uzun ve sağlıklı yaşaması, ardında daha çok sayıda çocuk bırakarak bu genin yaygınlaşmasını sağlıyor.
İLK KANIT MEMELİLERDEN
Mikro evrim olarak adlandırılan bu tip küçük değişiklikler ortaya her zaman yeni bir tür çıkartmayabiliyor fakat belirli bir canlı nüfusu içinde farklılıkların çoğalmasına yol açıyor. Bilim insanları, mikroevrimin sıcak iklimlerde hız kazandığının ilk kez memelilerde kanıtlandığını söylüyorlar.
Memeli hayvanlar sabit vücut ısısına sahip sıcak kanlı yaratıklar olduğu için tropikler ile daha soğuk yerler arasında evrim hızının bir fark göstermeyeceği düşünülüyordu.
Bundan önce konuyla ilgili yapılan deneylerde çevrenin ısısına göre kendi ısısı da değişen bitkiler ve deniz yaratıkları gözlemlenmişti. Araştırma ekibinin Başkanı Len Gillman, bitkiler ve deniz canlılarının DNA’sının çevrenin değişen ısısına ayak uydurmasının anlaşılır olduğunu; fakat evrim sürecinin memeli hayvanlarda da iklime göre hızlanıp yavaşladığını görünce çok şaşırdıklarını anlatıyor.
Auckland Teknoloji Üniversitesi ekibi, daha sıcak iklimlerde memelilerin sperm ve yumurtaya dönüşen hücrelerinin daha sık bölünmeye uğradığını, bunun da daha çok mutasyon olasılığını gündeme getirdiğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABAKÜS

SONRAKİ HABER

Evrim kuramı ve günü kurtarmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...