27 Haziran 2009 00:00

Oğluna polis kurşunu babasına polis telsizi

18 yaşındaki Çağdaş Gemik’in, Antalya’da polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin üzerinden tam 8 ay geçti. 27 Ekim 2008’de oğlunu ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle kaybeden baba Haşim Gemik ise dün oğlunu öldüren polislerin duruşmasındaydı.

Paylaş

18 yaşındaki Çağdaş Gemik’in, Antalya’da polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin üzerinden tam 8 ay geçti. 27 Ekim 2008’de oğlunu ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle kaybeden baba Haşim Gemik ise dün oğlunu öldüren polislerin duruşmasındaydı. Haşim Gemik, adaletin peşinden koştuğu Antalya Adliyesi’nde polis şiddetinin kurbanı oldu. Bir polis memuru, oğlu polis kurşunuyla öldürülen Haşim Gemik’in kafasını telsizle kırdı.
Polis Mehmet Ergin’in tutuklu yargılandığı davanın 2’nci duruşması, Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ergin, “kasten adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle ikinci kez hakim karşısına çıkmadan önce, Gemik ailesi, Antalya Özgürlükler Derneği, Tüm Bel-Sen ve Eğitim Sen üyeleri, adliye bahçesinde eylem yaptı. Çağdaş’ın fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Bugün Çağdaş Gemik, yarın sıra hangimizde? Adalet istiyoruz” denildi.
AİLE ‘RAHATIM’ DİYEN SANIĞA TEPKİ GÖSTERDİ
Duruşma salonunda savunma yapan Ergin, Çağdaş Gemik’in iki kez kaçtığını ve iki kez de direndiğini ileri sürdü. “İlkinde havaya doğru dur ateşi ettim. İkinci atışım iradem dışında gerçekleşti” diyerek kendini savunan Ergin’e, acılı aile tepki gösterdi. Gemik’in amcasının kızı Zümrüt Erdoğan, ‘Katil’ diye bağırdı. Bir genç de bağırarak Ergin’e tepkisini dile getirdi. Mahkeme başkanı, bu iki kişinin salondan çıkartılıp gözaltına alınmasını istedi, ancak aile salondan çıkmak istemedi. Adli Tıp raporunun beklenmesine karar veren mahkeme başkanı duruşmayı ertelerken, sanık polisin “Ben görevimi yaptığıma inanıyorum, vicdanen rahatım” demesi üzerine, aile, sanığa tepki gösterdi. Duruşma salonundan çıkan baba Haşim Gemik, anne Sevim Efe, dayı Cemal Efe, teyze Yadigar Kilit ve Zümrüt Erdoğan, polisin saldırısına uğradı.
POLİS SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ
Kitle örgütü temsilcilerini gözaltına almak isteyen polis, kalabalığı koridorda çembere aldı. Polis, aileyi de yere yatırarak gözaltına almaya çalıştı. Polisin şiddet uyguladığı haberi dışarı ulaşınca, adliye önünde bekleyen kitle örgütü temsilcileri de içeri girmeye çalıştı. Gaz maskelerini takan polis, adliyeyi gaza boğdu, savaş alanına çevirdi. Polis saldırısında adliyenin camları da kırılırken, başta baba Gemik olmak üzere çok sayıda kişi fenalaştı ve yaralandı. Avukatlar ve başka duruşmaları bekleyenler de gazdan etkilenirken, arbedede ezilenler de oldu. Duruşmanın sonunda 30 kişi gözaltına alındı ve adliyedeki polis merkezinde tutuldu.
‘POLİS KAFASI KIRILANA KADAR DÖVDܒ
Kanlar içinde kalan baba Gemik, “Kızımı kurtarmaya çalışırken polis kafama telsizle vurdu” dedi. Adliye önünde açıklama yapan teyze Yadigar Kilit, polisin Haşim Gemik’e saldırması üzerine, “Durun, o Çağdaş’ın babası, yapmayın” dediğini, ancak polisin kafasını kırana kadar dövdüğünü belirtti. Kilit, Çağdaş’ın annesi ve diğer yakınlarının da polis şiddetinden nasibini aldığını anlattı.
Dayı Cemal Efe ise polisin ‘bilerek’ saldırdığına dikkat çekti ve “Durun dememize rağmen saldırdılar. Öfkenin nereden kaynaklandığını çok iyi anlıyoruz” dedi.
Polis saldırısının yaşandığı duruşmayı izleyen 2 kişi de, babalarının da polis tarafından öldürüldüğünü belirterek fotoğraflarını gösterdi. (Antalya/EVRENSEL)
Korkmaz Tedik
ÖNCEKİ HABER

Bu lise neden kapatılıyor?

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...