27 Haziran 2009 00:00

ABD Somali’ye silah gönderiyor

İNGİLİZ yayın kuruluşu BBC, ABD’nin Somali’deki geçici hükümete, İslamcı militanlara karşı savaşta kullanmak üzere silah gönderdiğini ortaya çıkardı. ABD’nin isteği üzerine...

Paylaş

İNGİLİZ yayın kuruluşu BBC, ABD’nin Somali’deki geçici hükümete, İslamcı militanlara karşı savaşta kullanmak üzere silah gönderdiğini ortaya çıkardı. ABD’nin isteği üzerine, Birleşmiş Milletler (BM), son 18 yıldır iç savaş halinde olan Somali’ye uyguladığı silah ambargosunda bir istisna yaptı ve silah gönderilmesine izin verdi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Alejandro Wolff’ün imzasını taşıyan bir mektupta, Somali’ye uygulanan silah ambargosunda bir istisna yapılması talebi dile getiriliyor.
22 Mayıs tarihli mektupta, Somali’deki Geçici Federal Hükümete 19 ton cephane ve makineli tüfeklerin, havan toplarının dahil olduğu ek silah gönderilmek isteniyor. Silah yardımının hava yoluyla Uganda’dan Somali’ye gönderilmesinin planlandığı söyleniyor. ABD yönetimi mektupta, Somali Ulusal Güvenlik Gücü’nün gönderilmesi planlanan silahlar olmadan geçici hükümetin varlığını güvence altına alamayacağını vurguluyor.
BBC’nin bu konuyla ilgili ele geçirdiği bir başka belge ise BM Güvenlik Konseyi’nin yanıtını içeriyor. Belgede, itiraz olmaması durumunda, silah sevkiyatı için ambargoda bir istisna yapılacağı vurgulanıyor. ABD silahlarının Somali’ye ulaşıp ulaşmadığı henüz net değil, ancak ABD’li bir yetkili, Somali’ye silah yardımı yapma planları olduğunu doğruladı. Somalili askeri yetkililer de ABD’nin silah gönderdiğini kabul etti ve ABD’nin Somali askerlerine lojistik ve eğitim desteği verdiğini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Lula, çiftçileri sevindirdi

SONRAKİ HABER

İRANDA TUTUKLANAN SENDİKACILARA DESTEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...