27 Haziran 2009 00:00

Devletin kurumu yasaları çiğniyor

AKP Hükümeti’nin son açıkladığı krize karşı önlem paketi çözüm getirmediği gibi işçileri kuralsız çalıştırmanın aracı haline geldi.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin son açıkladığı krize karşı önlem paketi çözüm getirmediği gibi işçileri kuralsız çalıştırmanın aracı haline geldi.
Son önlem paketinde teşvik kapsamına alınan Gaziantep’li patronlar kârlarını artırıp, servetlerine servet kattılar. İşçiler ise kursiyer ya da stajyer işçi adıyla, asgari ücretin altında çalıştırılmaya devam ediyor. Yapılan yasal düzenlemelerle asgari ücretin altında ve sigortasız çalışmanın meşrulaştırıldığını belirten işçiler yasalarda asgari ücretin altında işçi çalıştırmak yasak olmasına rağmen İŞKUR’un kendilerini böyle işlere göndermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Gaziantep’te İŞKUR önünde kursiyer olarak işe alınmak için sıra bekleyen işçilerden Abdullah Bozkurt “Devletin asgari ücretin altında çalıştırmaya göz yumması, hatta kursiyer adı altında işçileri fabrikalara göndererek buna aracı olması kabul edilebilecek bir şey değil” dedi. Bir battaniye fabrikasının alacağı 20 kişilik kursiyerlik için başvuran 150 işçiden biri olan Ahmet Çiftçi işe alınacak 20 kursiyerden de 10 tanesinin eğer patronun gözüne girerse işe devam edeceğini belirtiyor. “Günde 8 saat, 15 TL günlük karşılığı, sonunda iş garantisi olmayan işlerde çalıştırılıyoruz” diyen Çiftçi eve ekmek parası götürebilmek için buna bile razı olduklarını söylüyor.
‘HAMALLIK BİZDEN, PARA DEVLETTEN’
İŞKUR önünde sıra bekleyen bir başka işçi Yılmaz Dalpalta ise işsizliğin en çok 12 saat çalıştırmadan kaynaklandığını ve çözümün de 12 saat çalıştırmanın yasaklanmasıyla geleceğini düşünüyor. Her gün kilometrelerce yolu yürüyerek İŞKUR önüne iş bulmaya geldiğini, yürümekten ayağındaki ayakkabının da yırtılmaya başladığını belirten Dalpalta açıklanan paketlerin çözüm getirmeyeceğinin baştan belli olduğunu vurguluyor. İş bulma umuduyla geldikleri devlet kapısında dolandırıldıklarını düşünen Dalpalta kursiyer işçilik için de “İşin hamallığı işçiden, işçinin parası da devletten olursa patronlar daha ne istesin” diyor.
KANUNLAR KAĞIT ÜZERİNDE Mİ?
Bugüne kadar iki defa İŞKUR tarafından iki ayrı çikolata fabrikasına kursiyer olarak gönderildiğini ama ikisinde de kursiyerlik bitince işten çıkarıldığını anlatan Mehmet Ali Kete kanunların devlet tarafından çiğnendiğini söylüyor. Yapılan haksızlıklara karşı kanuni yoldan hak aramak istediğini söylediğinde İŞKUR yetkililerinin kendisine “Kanunlar kâğıt üzerindedir” dediğini belirten Kete, hükümetin krize çare buluyoruz diye medya üzerinden gövde gösterisi yaptığını ifade ediyor.
Üç defa KPSS’ye girdiğini ve üçünde de kazanmasına rağmen atama yapılmadığını söyleyen Osman Metin Aydemir de “Ankara’da dayın varsa işini yaparsın. Çözüm halkın doğru kararı vermesindedir. Lahmacun- ayrana, bulgur-simite oy satılmaması lazım” diyor. (Gaziantep/EVRENSEL)
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Patlamanın sorumluları cezalandırılana kadar!..

SONRAKİ HABER

Saldırılara karşı birlik olunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa