27 Haziran 2009 00:00

YENİGÜN

Bir diktatör nasıl bu kadar cesur olabilir?Demokratik bir ülkede, eski bir cunta lideri böyle hareket edebilir, böyle konuşabilir mi?

Paylaş

Bir diktatör nasıl bu kadar cesur olabilir?
Demokratik bir ülkede, eski bir cunta lideri böyle hareket edebilir, böyle konuşabilir mi?
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasına ilişkin yaptığı açıklama üzerine, eski diktatör Kenan Evren, susmak yerine saldırıya geçmiş bulunuyor.
Peki, hükümetin gereğini yapacağını, demokratik güçlerin hemen harekete geçip söylediklerini ağzına tıkayacağını, hukukun ve kamuoyunun gereken yanıtı vereceğini düşünen birisi böyle davranabilir mi?
Kenan Evren, medyanın, düşünce insanlarının, bilim çevrelerinin, sendikacıların, aydın ve akademisyenlerin, işçi ve emekçilerin, gençlerin ve kadınların, acı çekenlerin ve darbelerden haz etmeyenlerin çıkıp ona dünyayı dar edeceğini düşünse, böyle hareket edebilir mi?
Hüseyin Üzmez’e şemsiye, terlik fırlatanların, Kenan Evren’e karşı daha kitlesel olarak harekete geçeceği ihtimali olsa, Evren böyle paşa paşa açıklamalar yapabilir mi?
Az çok demokratik bir ülkede, bir darbeci böyle meydan okuyabilir; “Beni yargılayamazsınız, hodri meydan, referandum yapın” diyebilir mi?
Ve bir diktatör böyle meydan okurken, bir hükümetin, darbe planlayıcıları hakkında ettiği sözlere inanılır mı?
Cunta başı, dayatıp zorla halka onaylattığı darbe anayasası için “1982 Anayasası halkın yüzde 92’sinin oyuyla kabul edildi. Oylanan geçici maddeler, 12 Eylül sorumlularının yargılanamayacağına ilişkin madde de vardı. Hodri meydan. Gidin halka sorun” deme cüretini gösterebilir mi?
Peki, eski bir darbeci böyle konuşur ve hükümet susarsa, o hükümetin demokratikleşmeye ilişkin söylediği sözlerin beş paralık kıymeti olur mu?
Gereğini yapmak yerine, askerlerden medet ve demokratik girişim beklentisi içine giren bir hükümete, eski bir darbeci itibar eder mi?
Darbelerden, darbe planlarından yakınan, daha dün ortaya çıkan bir ‘darbe planı’ belgesi üzerinden fırtınalar koparan bir hükümet, bir halis darbecinin bu açıklamaları karşısında susarsa, ne olur?
Darbeci Kenan Evren, “Halk, 15. geçici maddeyi kaldırın ve darbecileri yargılayın derse, bu işi yargıya bırakmam, intihar ederim” diyor.
Delikanlı adam!
Evren, ‘Kasımpaşalılık öyle değil böyle olur’ demeye getiriyor.
Başbakan Erdoğan susuyor.
Eski diktatör, Ertuğrul Özkök’e içini döküyor. Özkök ise paşalara, darbelere ve darbecilere karşı ne kader kadirşinas olduğunu, darbelere ve darbecilere ne kadar minnet borçlu olduğunu bu vesile ile göstermiş oluyor.
Bizimse, içimiz sızlıyor.
Onlarca insanı idam ettirmiş bir darbeci böyle konuşursa, insanın içi sızlar.
12 Eylül askeri darbesinden sonra yüzlerce insan kurşunlanarak öldürüldü. Yüz binlerce insan işkence tezgahlarından geçti.
Binlerce insan işkencelerde sakat bırakıldı. Aylara varan gözaltılar, tutuklamalar, uzun mahpusluk yılları, onca acı, onca baskı... Yasaklar, kapatmalar...
Ama darbe lideri, eski Genelkurmay başkanı, yaptıklarını büyük bir gurur ve övünç vesilesi olarak anlatıyor, burnundan kıl aldırmıyor.
‘Hodri meydan’ diyor.
Üstelik, hükümetin ‘Bize yönelik darbe planları var’ diye iki haftadan bu yana Türkiye’yi, AB’yi ve dünyayı ayağa kaldırdığı böylesi bir zamanda...
Bu, halka ve demokrasi güçlerine meyden okumadır. Bu hesap, klikler arası, sermaye güçleri arası bir hesapla görülemez. Bu işçi ve emekçilerin hesabı; davayı onlar görecek, hesabı onlar soracak, ya da sorduracaktır. Gerçek demokrasi güçlerinin, hükümete, darbe peşinde olanlara, Ergenekonculara ve eski diktatörlere yanıt vereceği günleri kazanmak üzere, mücadeleye devam etmekten başka çıkar yolumuz yok!
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

Kürtçe örgüt dili mi?

SONRAKİ HABER

Bakanlık genelgesi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...