27 Haziran 2009 00:00

Kürtçe örgüt dili mi?

Cezaevlerinde Kürtçe konuşma ve yazışma yasağının nedeni ilginç bir gerekçe ile izah edildi. DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani’nin soru önergesini cevaplayan...

Paylaş

Cezaevlerinde Kürtçe konuşma ve yazışma yasağının nedeni ilginç bir gerekçe ile izah edildi. DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani’nin soru önergesini cevaplayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevlerinde “örgütsel bütünlüğü sağladığı” gerekçesiyle Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu belirtti. Adalet Bakanı’nın yanıtı akıllara milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçe örgüt dili mi” sorusunu getirdi.
Hükümetin Kürtçe konusunda atılımlar yapmakla övündüğü ve Başbakan’ın daha kısa bir süre önce “Cezaevlerin’deki sorunu da hallediyoru. Çalışmalara başladık” dediği bir dönemde Adalet Bakanı’nın cezaevlerindeki Kürtçe yasağına ilişkin açıklamaları hükümetin samimiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. DTP Hakkari Milletvekilli Hamit Geylani’nin verdiği soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “örgütsel birliği sağladığı” gerekçesiyle Türkiye’de 20 milyon civarında insanın kullandığı Kürtçe’nin konuşulmasına, okunmasına ve yazışmalara izin verilmediğini savundu.
TÜRKÇE’DEN BAŞKA DİLE İZİN YOK
Uygulamanın PKK’li tutuklu ve hükümlüler için geçerli olduğunu kaydeden Ergin, PKK’li tutuklu ve hükümlülerin ‘yüksek risk taşıyan mahkumlar olduğunu’ söyledi. Kürtçe dilinde yayınlanan kitap ve dergilerin ise cezaevlerine alınmasını yasaklayan bir hükmün bulunmadığını belirten Ergin, cezaevlerinde insan hakları ihlallerinin yok denecek kadar azaldığını savunarak, bakanlıklarına iletilen insan hakları ihlali iddialarının titizlilikle takip edildiğini ileri sürdü. Ergin, telefon görüşmelerinin Türkçe yapılacağını ancak hükümlünün veya görüşmenin yapılacağı kişinin Türkçe bilmemesi halinde başka dilde konuşmaya izin verileceğini söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin Kürtçe telefon konuşmalarının kayıt altına alınmasına devam edileceğini kaydeden Ergin, konuşmaların suç teşkil etmesi durumunda Türkçe’den başka dille konuşmalarına izin verilemeyeceğini belirtti. Ergin, kötü muamele iddiaları ile ilgili olarak ta 2003’ten 2009 yılının mayıs ayına kadar toplamda 1376 personel hakkında soruşturma başladığını söyledi.
DİLE SAYGISIZLIK
Hamit Geylani ise Adalet Bakanı’nın açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi. Geylani, herkesin anadilinde örgütlenme hakkına sahip olduğunu ve hayatın her alanında örgütlenmesi gerektiğini kaydetti. Uygulamanın hem dili hem de insan onurunu rencide ettiğini belirten Geylani, cezaevlerinde Kürtçe konuşmak için Türkçe bilmediğinin ispat edilmesinin istendiğini kaydetti. İnsanları bilmediği dilde sorunlarını anlatamayacağına dikkat çeken Geylani, cezaevlerindeki Kürtçe yasak kararının uydurma gerekçelere dayandığını belirtti. Geylani, “Bu dile saygısızlıktır. Bu ülkede resmi olsun, gayri resmi olsun herkes kendini anadilinde ifade etmelidir. Bu dille de kendini örgütlemelidir.apılan uygulamayı siyasi bir yaklaşım olarak görüyorum. Yasadışı örgütleme olarak algılıyorlar. Bu bilime, doğanın akışına, insanın tabiatına aykırı bir şeydir. Zaten cezaevinde bulunanlar bu dili knuştukları ve kendi kimliklerini savundukları için cezaevindeler. Bunlara kalkıp ‘terörist’ demek haksızlık olur” dedi.

İHD’YE YASAK BAŞVURUSU
Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan DTP eş başkan yardımcılarıyla görüş sırasında Kürtçe konuşmalarına izin verilmeyen İsveç Parlamentosu İnsan hakları heyeti üyeleri, İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan DTP eş başkan yardımcılarıyla görüş sırasında Kürtçe konuştukları için konuşmaları yasaklanan İsveç Parlamentosu İnsan hakları heyetinden Yekbun Alp, İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu. İsveç Sosyal Demokrat Parlamenteri ve İsveç Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Türkiye Masası Başkanı Anne Ludvigsson, İsveç Sosyal Demokrat Partisi Parlamenteri Yılmaz Kerimov, İsveçli Kürt siyasetçiler Yekbun Alp ve Evin Çetin’in DTP’liler ile görüş sırasında Kürtçe konuşulmasına ‘Kürtçe yasak’ gerekçesiyle cezaevi yönetimi tarafından izin verilmemişti. İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvuran Heyet Üyelerinden Yekbun Alp, uygulamanın küçük düşürücü olduğunu belirtti. Başvurunun ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e mektup göndererek cezaevlerindeki yeni düzenlenmelere rağmen Kürtçenin cezaevlerinde halen yasak olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İşçiler aileleriyle yürüdü

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa