27 Haziran 2009 00:00

Üzerinden arabayla geçtiler

1997’den beri 26 Haziran, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyle Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü kabul edildi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları...

Paylaş

1997’den beri 26 Haziran, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyle Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü kabul edildi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de hiçbir istisnaya yer vermeden, işkence mutlak bir şekilde yasaklandı. Anayasa’nın 17. maddesinde de aynı yasak yer alıyor. İşkence yasağı, uluslararası sözleşmelerde ve Anayasa’da yer almasına rağmen, işkence, gözaltı bürolarından sokak ortalarına, polis otolarına taşarak devam ediyor. İddiaya göre 27 yaşındaki Hüseyin Kılıç, Adana’da jandarma tarafından arabayla ezildi. Olayın mağduru İHD şubesine başvurdu.

ARABAYLA ÇİĞNEDİLER
Adana’nın Karataş ilçesi Adalı köyünde 20 senedir kebapçılık yaptığını belirten Kılıç, 20 Haziran günü oğlunun işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Kılıç, Adana’nın Karataş ilçesinde yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Adalı’da bir çinkodan barakamız var. Gece düğün vardı. Dışarıdaydık. Jandarma komutanı geldi. Barakaların yıkılacağını söyledi. Komutan bizim suçumuz ne dediğimizde arabayla üzerimizden geçtiler” dedi. Daha sonra Karataş Sağlık Ocağı’na götürüldüğünü dile getiren Kılıç, cumhuriyet başsavcılığına şikayette bulunduğunu belirtti.
Son dönemlerde adı, tutuklu çocuklar ve işkence olaylarıyla anılır olan Adana’da İHD bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın yaptı. Açıkalın, sadece 2009 yılının ilk beş ayında 84 kişinin işkence ve kötü muamele gördüklerine dair derneklerine başvuruda bulunduklarını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)
Burcu Özkaya
ÖNCEKİ HABER

KÜLT-ABLASI

SONRAKİ HABER

Hasat mevsimi yangınlarla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...