28 Haziran 2009 00:00

G20 yetmedi, umut G192’de

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Kurulu’nda düzenlenen Ekonomik Krizle Mücadele Konferansı, küresel mali sistemdsse reform yapılması çağrısında bulunarak sona erdi.

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Kurulu’nda düzenlenen Ekonomik Krizle Mücadele Konferansı, küresel mali sistemdsse reform yapılması çağrısında bulunarak sona erdi. 192 üyeli Genel Kurul’da, 3 gün devam eden konferansın sonunda 15 sayfalık sonuç bildirisi uzlaşma yoluyla kabul edildi. BM’de aylardır tartışılan ve üzerinde yoğun müzakerelerin yapıldığı metinde BM’ye üye 192 ülkenin hepsinin küresel ekonomik krize çözüm bulmada söz sahibi olması gerektiği ve bu kapsamda BM’nin küresel ekonomik politikaların oluşumunda daha açık ve daha fazla rol alması gerektiği belirtildi. Genel Kurul Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann, sonuç bildirisinin kabul edilmesini “büyük bir başarı” olarak niteleyerek, “Artık G192 dünya ekonomik ve mali konuların tartışıldığı merkez konumdadır” dedi.
Dünyada milyonlarca insanın işsiz ve evsiz kaldığı, 50 milyon insanın daha aşırı yoksul kesim arasına girdiği, 1 milyardan fazla insanın aç kaldığı ya da yetersiz beslendiği belirtilen bildiride, yoksul ülkelere yardım edilmesi, borçlarının hafifletilmesi ve kaynak aktarılması gerektiği kaydedildi. ABD dolarına dayalı küresel rezerv sisteminin ve Bretton Woods kurumlarından IMF ve Dünya Bankası’nın gelişmekte olan ülkeleri daha iyi ve adil temsil edecek şekilde reform edilmesinin “aciliyetinden” de söz edilen bildiride, uluslararası mali sistemin daha fazla düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiği de ifade edildi.
ABD MEMNUN OLMADI
Amerikalı diplomat John Sammis ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, BM’nin rezerv sistemi ve uluslararası mali kurumlar hakkında yönlendirme yapacak ve direktif verecek bir kurum olmadığını, bu konuda uzmanlığı ya da kendine verilen bir görevi olmadığını söyledi. Sammis, “Uluslararası mali kurumların BM’den bağımsız kendi yönetim yapıları var ve yönetim kurallarını ancak kendileri değiştirebilirler” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Asya-Pasifik’te bu hafta (100)

SONRAKİ HABER

Ahmedinecad: Yanıtımız sert olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...