29 Haziran 2009 00:00

BAŞYAZI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ; “TSK’nın üstünden elinizi çekin!”, “TSK’ya karşı basın üstünden bir asimetrik ve psikolojik harekat yürütülüyor” diye heceleri vurgulayarak konuşuyor ve “TSK’nın bunlara sessiz kalamayacağını” söylüyor...

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ; “TSK’nın üstünden elinizi çekin!”, “TSK’ya karşı basın üstünden bir asimetrik ve psikolojik harekat yürütülüyor” diye heceleri vurgulayarak konuşuyor ve “TSK’nın bunlara sessiz kalamayacağını” söylüyor; Başbakan Erdoğan ise “Devletin kurumlarını birbirinin karşısına koymayın”, “Kimse askerin arkasına saklanarak siyaset yapmasın” diye kürsüleri yumrukluyor.
Ana muhalefetin lideri Baykal, hükümeti açık olmaya çağırırken, kendisi de ince manevralarla, hükümeti kündeye getirmek için uğraşıyor.
Kısacası içinden geçtiğimiz günler; politikanın, halkın “politika” deyince anladığı gibi, söylenenle yapılanın tamamen farklı, hatta birbirinin zıttı olduğu günlerdir. Kimsenin ağzından çıkanla yaptığı, amaçladığı birbiriyle uyuşmuyor. Başbakan da Genelkurmay başkanı da, ana muhalefet lideri de onları izleyen daha alt kademeden zevat da demokrasiden, ülkenin bekasından söz ediyorlar; ama her biri ötekinin dediğinin tersinin olması için elindeki her aracı kullanıyor. Üstelik de yapılanları onlar yapmıyormuş gibi!..
Onun için olacak ki; gazeteciler arasında “dudak okuma” uzmanları gibi, bir konuşmanın ya da bir mesajın “şifrelerini” (kodlarını) çözme uzmanı gazetecilerin kredisi arttı. Hatta artık TV kanallarının haberlerinde; “konuşmalardaki şifrelerin çözülmesi” için açıkça uzmanlara (bu işleri bilen gazeteci ve akademisyenlere) başvuruluyor.
Böyle dönemlerde; (bunlar sıkça oluyor) politikacılar ve devlet adamları, birbirlerini “karından konuşmak”la suçluyorlar. Çünkü kimse söylemek istediğini açıkça söylemiyor; tam tersini söylüyor, ama herkes, onun ne demek istediğini de biliyor. Karşısındaki de rakibin ne dediğini biliyor; ama bilmezliğe vuruyor. Yaygın deyimle şifreleri çözersek; son basın açıklamasında Genelkurmay başkanı; hükümeti, hükümet yandaşı basını, sivil savcıları, Ergenekon soruşturmasının seyrini (hatta ana muhalefet partisini) ve emniyeti eleştirmiştir. “TSK’nın üstünden elinizi çekin!” dediği, derece farkları olsa da bunlardır.
Hükümet; “Kurumları birbirinin karşısında göstermeyin”, “Askerin arkasına saklanarak politika yapmayın” diye muhalefete ve hükümeti eleştiren basına çıkışırken, Genelkurmay ve askeri yargıyı da eleştirmiştir.
Şimdi ne olacaktır?
Asker, eski günlerdeki gibi hükümeti darbe ya da darbeyi çağrıştıran hamlelerle tasfiye edemeyeceğine göre; hükümet de, Genelkurmay başkanı ve üst komutanları, “Siz nasıl siyasete ayar verecek gövde gösterili basın toplantıları düzenlersiniz? Sonuçta siz bana bağlı memurlarsınız” diye görevden almayacağına göre; bu karından konuşma dönemi, bir uzlaşmayla sonuçlanacaktır!
Peki, bu uzlaşmanın zemini, bu hafta toplanacak olan MGK olabilir mi?
Genelkurmay başkanı bütün bu tartışılan konuları MGK’ya getireceğini kamuoyuna açıkladığına göre, bu zeminin MGK olması kuvvetle muhtemeldir. En azından uzlaşmanın ana çizgileri MGK’da şekillendirilebilir. Çünkü söylenecekler söylendi. Herkes kendi tabanına kendi mesajını verdi. Ağustosta Yüksek Askeri Şûra’nın toplanacağı da göz önüne alındığında, MGK’nın bir uzlaşma zemini olarak uygun olduğu gözlenmektedir. Öyleyse; bu yüksek perdeden sürdürülen “karından konuşma”dan sonra gelinen yer, “uzlaşma”dır.
Bu yüzden de önümüzdeki günlerin, Ergenekon soruşturmasından AB uyum yasalarına, Anayasa değişiklikleri (15. geçici madde de dahil) ve “İrticaya Karşı Mücadele ve Eylem Planı”nın akıbetinden Kürt sorunu konusundaki girişimlere kadar; devletin zirvesinde (Cumhurbaşkanı, hükümet ve askerler arasında) yeni “pazarlık günleri” olacağı anlaşılmaktadır.
Halkın istemleri ve demokratikleşmeyi baltalayacak her pazarlığı deşifre etmek, zirvedeki “vatan-millet” adına denilerek yapılacak uzlaşmaların içyüzünü, uzlaşmaların kimin çıkarına olduğunu göstermek, bu dönemde daha da önem kazanacaktır!
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Dostluk ve kardeşlik için

SONRAKİ HABER

KIRKYAMA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa