29 Haziran 2009 00:00

Dostluk ve kardeşlik için

2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli hâlâ müze yapılmazken, katliamda yaşamını yitiren Murat Gündüz’ün doğup büyüdüğü Ortaköy’de Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı açılacak.

Paylaş

2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli hâlâ müze yapılmazken, katliamda yaşamını yitiren Murat Gündüz’ün doğup büyüdüğü Ortaköy’de Dostluk ve Kardeşlik Anıtparkı açılacak. Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı (ORVAK), katliamın anısını, ‘barış ve dostluk anıtparkına’ dönüştürmeyi kararlaştırdı.
ORVAK Yönetim Kurulu’nun aldığı karar uyarınca, proje için vakıf ile Ankara Mimarlar Odası iş birliğiyle Türkiye çapında bir yarışma düzenlenecek. Projenin teknik ayrıntılarını belirlemek üzere ORVAK tarafından mimar, heykeltıraş, ressam, yazar, gazeteci ve vakıf üyeleri arasından seçilen jüri, Ortaköy’de inceleme yaptı. Anıtparkın, köy sınırları içindeki Ataşlı Tepe’de, Murat Gündüz Dostluk ve Barış Ormanı’nda düzenlenmesi kararlaştırıldı. Projenin teknik ayrıntıları, yarışma koşulları ve ödül tutarı daha sonra açıklanacak.
BBP’Lİ BAŞKAN: SAHİP ÇIKAMADIK
Şarkışla’nın BBP’li Belediye Başkanı Kasım Gültekin, vakıf ve jüri üyeleriyle tanışma yemeğinde, Madımak’taki olayın “Sivas’ın utancı” olduğunu söyledi ve “Hacı Bektaşı Velilerin, Pir Sultan Abdalların, Aşık Veysellerin değerlerine, ilkelerine sahip çıkılabilseydik bu utanç yaşanmazdı. Birbirimizin güzelliklerine, özelliklerine sahip çıkmalıyız” dedi.
‘TÜM KURBANLARIN ANISI YAŞAYACAK’
ORVAK Başkanı Hüseyin Özcan da, Madımak Oteli’nde yaşanan katliamın anısını barış ve kardeşlik mesajına dönüştürmek ve yüzyılların ilerisine taşımak istediklerini vurguladı. Anıtparkta sadece Ortaköylü Murat Gündüz’ün değil bütün katliam kurbanlarının anısının yaşatılacağını anlatan Özcan, hükümetin, eğer Alevi açılımında samimiyse, Madımak Oteli’ni müzeye dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.
SANATÇILARA ÇAĞRI
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Ali Hakkan, projeyi ülke çapında yarışmaya açarak, sadece Sivas’taki değil bütün Türkiye’deki mimarların olayın hassasiyetine yaraşır katılımını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Hakkan, insanlık değerlerine duyarlı tüm mimar ve sanatçıları projeye ilgi göstermeye çağırdı.
Ortaköy Muhtarı Dilaver Türegün de yüzyılların ilerisine ulaşacak bir anıtparka ev sahipliği yapmaktan onur duyacaklarını vurguladı. Türegün, “Sadece Murat değil, katliamda ölen bütün insanlar köylümüzdür, kardeşimizdir” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Tecavüz mağduruna rapor eziyeti

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...