29 Haziran 2009 00:00

Emekçiler sahneledi, aşk kazandı

Eğitim Sen Tarsus Şubesi ve SES Temsilciliği üyelerinin, Tarsus Sanat Atölyesi’nin de katkılarıyla sahneledikleri, Murathan Mungan’ın ‘Mahmut ile Yezida’ oyunu, Mersin, Tarsus ve Adana’da ilgiyle izlendi.

Paylaş

Eğitim Sen Tarsus Şubesi ve SES Temsilciliği üyelerinin, Tarsus Sanat Atölyesi’nin de katkılarıyla sahneledikleri, Murathan Mungan’ın ‘Mahmut ile Yezida’ oyunu, Mersin, Tarsus ve Adana’da ilgiyle izlendi.
Töre cinayetlerinin yaşandığı, mayınlı arazilerin nasıl temizleneceğinin tartışıldığı bugünlerde böyle bir oyunun sergilenmesi oldukça anlamlıydı. Oyun Müslüman bir erkekle, Yezidi bir kızın aşkını, töre, ağalık ve toprak sorunu ekseninde işliyor.
Müslüman genç Mahmut, nehri geçerek gördüğü Yezida’ya aşık olur. Ama bu aşk inançlar ve törelerce yasaktır. Bir taraftan da Müslüman köy ağaları Yezidi köyü sınırlarındaki bataklığı ele geçirmeyi ve pirinç yetiştirmeyi planlamaktadırlar.Yezidi köyünü daire içine alan köylüler, bataklığı ele geçirirler. Yezidi inancına göre bir Yezidinin çevresine birisi bir daire çizerse, o daireyi çizen silmedikçe, Yezidi dairenin dışına çıkamaz. Mahmut, dilek ağacının dibinde yasak sınırları aşarak Yezida ile gizlice buluşur. Bunu fark eden Yezidiler, Mahmut’u öldürürler. Yezida, Mahmut’un öldürülmesi üzerine dilek ağacının dibinde, kendisinin çevresine bir daire çizer ve kırk günün sonunda yaşamına son verir.
Töreler ve inançlar, Mahmut ve Yezida’nın aşkına engel olamaz ve bir kez daha aşk kazanır.
Mahmut ile Yezida, derslerinden çıkan öğrenci ve öğretmenler, nöbetten gelen sağlık emekçileri tarafından ilgiyle izlendi.
Halklar arasında dinsel ve etnik milliyetçiliğin körüklenmeye çalışıldığı, töre cinayetleri ile kadına yönelik şiddetin devlet tarafından olağan görüldüğü bir dönemde bu oyunun sergilenmesi , her şeye rağmen kardeşliğin, aşkın ve sevginin kazanacağı bir dünyanın mümkün olduğu mesajıyla izleyicinin gönlünü fethetti.
(Tarsus/ EVRENSEL)
Şahin Yücel
ÖNCEKİ HABER

Kot işçileri için yasa teklifi

SONRAKİ HABER

Mahkemeye çıkarılmama normalleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...