29 Haziran 2009 00:00

Kot işçileri için yasa teklifi

10 binin üzerinde silikozis hastası işçi ölmeyi bekliyor. İşçilerin yaşadıkları mağduriyetlere karşın patronlar ise cezasız kalıyor. Bu sorunlara dikkat çeken MAZLUMDER meclise kon işçileriyle ilgili yasa teklifi sunmaya hazırlanıyor.

Paylaş

10 binin üzerinde silikozis hastası işçi ölmeyi bekliyor. İşçilerin yaşadıkları mağduriyetlere karşın patronlar ise cezasız kalıyor. Bu sorunlara dikkat çeken MAZLUMDER meclise kon işçileriyle ilgili yasa teklifi sunmaya hazırlanıyor.
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, kot taşlama işinden ötürü slikozis hastası olan işçilerin, sigortasız çalıştırıldıklarından ötürü yargı önünde haklarını savunamadıklarına dikkat çekti. İşverenlerin, işçiler üzerinden kâr elde ettikten sonra işyerlerini kapattıklarını ve tespit yapılamadığını kaydeden Ünsal, kot işçilerinin kot beyazlatma işinde çalışmalarından ötürü hastalığa yakalandıklarını ispat ettirmek zorunda kalmamalarını sağlayacak bir yasal düzenlemeye gidilmesini istedi.
MAZLUMDER’in hazırladığı “Kot Taşlama Raporu”, önceki akşam düzenlenen söyleşiyle tanıtıldı. MAZLUMDER Üyesi Meryem Sarı, kot taşlama işçilerinin slikozis hastalığına yakalanmalarının ilk kez 2001 yılında ortaya çıktığını söyledi.
10 BİN KİŞİ ÖLÜMÜ BEKLİYOR
2001’de slikozisin ve nedenlerinin bilinmesine karşın herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını dile getiren Sarı, İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta bulunan meslek hastaneleriyle görüştüklerini ve bugün 10 binin üzerinde hastanın ölmeyi beklediğini kaydetti. Slikozise yakalanan işçilerin merdiven altı atölyelerde kayıt dışı çalıştırıldıklarının altını çizen Sarı, resmi rakamlara göre 2008’de 1 işçinin meslek hastalığından yaşamını yitirdiği belirtilirken, aslında 2008 yılında yalnızca slikozisten 30 işçinin yaşamını kaybettiğini vurguladı.
YASAKLANMIYOR
Konuyu araştırdıklarında kot işçilerine, tekstil işçilerinin 2 katı tutarında yevmiye verildiğini ve fazla mesaiye de zorlandıklarını bildiren Sarı, Bingöllü işçilerin çoğunun slikozis hastası olduğunu anlamadan köylerine döndüğünü bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın bütün bu gelişmeler üstüne kot taşlamayı yasakladığını hatırlatan Sarı, “Ancak zaten insan sağlığına aykırı bir biçimde işçi çalıştırmak yasaktır” dedi. Mavi, Rodeo gibi büyük firmaların ise taşeron şirketlere kot taşlattığına atıfta bulunan Sarı, işçilerin toplu suç duyurusunda bulunduğunu, ancak sonuç alamadıklarını söyledi.
PATRONLARA CEZA YOK
Münevver Kübra Bakırcı da, patronların, slikozis nedeniyle işçilerin ölümüne neden olduklarının tespit edilmesi durumunda, 5-25 yıl arasında cezaya çarptırılmalarının mümkün olduğunu, ancak bugüne kadar hiçbir patronun cezaya çarptırılmadığını vurguladı. Devlet yetkililerinin slikozisin yoğun gündeme gelmesi nedeniyle açıklama yaptığını, ama işçiler lehine herhangi bir yaptırımın söz konusu olmadığını belirten Bakırcı, işçilerin sigortasız çalışmaları nedeniyle emeklilik haklarının verilmediğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın, tespit yaparak hastaları sağlık merkezlerine yönlendirmesini talep eden Bakırcı, slikozis hastalarının emekli edilerek, en azından yaşamlarını yitirmeleri sonrası ailelerine maaş bağlanmasını istedi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de Kısa filmin tarihi

SONRAKİ HABER

Emekçiler sahneledi, aşk kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...