29 Haziran 2009 00:00

Halkın sağlığıyla oynuyorlar

GDO’ya Hayır Platformu bileşenleri, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) ekimine, ithaline ve tüketilmesine izin veren Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı’nın geri çekilmesini istedi.

Paylaş

GDO’ya Hayır Platformu bileşenleri, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) ekimine, ithaline ve tüketilmesine izin veren Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı’nın geri çekilmesini istedi.
Platformun dün düzenlediği basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, 1998 yılından itibaren GDO’lu ürünlerin denetime tabi tutulmadan satışa sunulmasının halkın sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Bakanlar Kurulu’nda olan Ulusal Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı’na dikkat çeken Günaydın, tasarı yasalaştığı takdirde GDO’lu ürünlerin üretim ve tüketimine izin verileceğini ve bu ürünlerin risk değerlendirmesinin şirketlerin kontrolü altında olacağını kaydetti.
ŞİRKETLER LEHİNE DÜZENLEME
Günaydın, tasarı ile birlikte GDO’lu ürünlerden zarar gören çiftçiler ve tüketicilerin gördükleri zararları ispat etmek zorunda kalacaklarının, şirketlerin ise bu ürünlerin zararlı olmadığını ispat etmek gibi bir yükümlülükleri olmayacağının altını çizdi.
Günaydın, “Risk denetimine tabi olan ürünlerle ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmayacak, şirket sırrı olarak korunacak. Sadece küçük çocuk ürünlerinde GDO kullanılmayacak, yani tüketicilerin sağlıklı gıda tüketme hakları çocuklarla sınırlandırılacak” dedi. GDO’lu ürünlerin denetimi konusunda çiftçi, tüketici, ekoloji örgütleri ve bağımsız bilimsel kurumların hiçbir söz ve karar yetkisi olmayacağına da değinen Günaydın, tasarı yasalaştığı durumda ülke tarımının birkaç şirkete bağımlı hale geleceğini vurguladı.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Avusturya, Macaristan, Yunanistan, Almanya ve Fransa’nın yasaklama kararları ile GDO ekim alanlarının 165 bin hektardan 105 bin hektara daraltıldığını hatırlatan Günaydın, AB topraklarının da yalnızca yüzde 1’inden az bir bölümünde bir GDO’lu mısır türünün ekimine izin verildiğini belirtti. Ekim yasaklamalarının artacağına da dikkat çeken Günaydın, Türkiye’de ise tasarı ile birlikte GDO ekiminin önünün açılacak olmasına “Tasarı taslağı kime hizmet etmektedir? Halkın GDO’lu ürünlere hiçbir talebi yokken, halkın örgütlerinde gizlenerek, hangi amaç ve nedenlerle bu düzenleme gündeme getirilmektedir?” diye tepki gösterdi.
Günaydın, tasarının Meclis gündeminden geri çekilmesini isteyerek “Toplumun onayını almadan apar topar hazırladığınız bu yasaya, bu ilkenin gerçek sahipleri olan bizler direneceğiz. Yok oluşumuz seyretmektense, kendi kaderimizi belirlemeyi tercih edeceğiz” dedi. Günaydın, yapacakları toplantı ile konu ile ilgili bir eylem planı çıkaracakları bilgisini verdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

zama zingo

SONRAKİ HABER

MEDYATİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...