29 Haziran 2009 00:00

Genelgeler ve raporlarla yetinilmesin!

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, fındık işçileri ile mevsimlik çalışanlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 il valiliği ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bir genelge yolladı.

Paylaş

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, fındık işçileri ile mevsimlik çalışanlar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 il valiliği ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bir genelge yolladı. Bakan Atalay, genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin kamyonet kasalarında taşınmalarının engellenmesi talimatı verdi. Şimdi merak edilen; talimat ‘genelge olmakla mı kalacak’, yoksa gereken önlemler alınacak mı?
Her sene yaşanan ‘tarım göçü’ onlarca ailenin yok olmasına neden olurken, trafik kazası geçirmekten kurtulanlar ise sağlıksız koşullarda üç kuruşa çalıştırılıyor. Hükümetin bu yıl bulduğu formül ise geçtiğimiz günlerde AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’in hazırladığı rapordan yola çıkarak bir genelge hazırlamak oldu.
İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelgede şöyle denildi: “Tarım işçilerinin kamyon ve kamyonet kasaları ile traktör römorklarında güvensiz şartlarda taşınmaları engellenecek.” Birçok hastalığa yakalanma tehlikesi ile karşı karşıya olan mevsimlik işçilerin bu sorununa da dikkat çekilen genelgede, “Tarım işçi ve ailelerine yönelik periyodik olarak mobil sağlık hizmeti verilmesi sağlanacak” denildi. Genelgede ayrıca, işçilerin barındıkları yerlerde temiz içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olunması talimatı da verildi. Genelgeye, AKP’li Mehmet Emin Ekmen’in hazırladığı rapor kaynaklık etti. Ekmen, geçtiğimiz hafta açıkladığı raporda, işçilerin seyahat, konaklama, eğitim, sağlık, ücret, sosyal güvence ve maruz kaldıkları sosyal sorunlarına değinmiş ve “Mevsimlik İşçi Hareketlerini İzleme Komisyonu” kurulmasını ve taşıma sorununun çözülmesi için demiryollarının kullanılmasının sağlanmasını önermişti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Hasankeyf için mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa