29 Haziran 2009 00:00

Musevi ‘hakemler kurulu’ istiyor

İRAN’da cumhurbaşkanı seçimlerini kaybeden Mir Hüseyin Musevi, seçimleri araştırmak için hakemler kurulu oluşturulmasını istedi. Musevi, Anayasayı Koruyucular Konseyi’ne gönderdiği mektupta...

Paylaş

İRAN’da cumhurbaşkanı seçimlerini kaybeden Mir Hüseyin Musevi, seçimleri araştırmak için hakemler kurulu oluşturulmasını istedi. Musevi, Anayasayı Koruyucular Konseyi’ne gönderdiği mektupta, tüm adayların benimseyeceği ve dini liderlerin onaylayacağı bağımsız ve yasal bir komitenin sorunları çözebileceğini belirtti.
Konseyin bazı üyelerinin, seçimlerin denetimi kurallarını ihlal ettiğini ve tarafsızlık ilkesine uymadığını iddia eden Musevi, konseyin seçim sonrası gelişmeleri adil bir şekilde ele alamayacağını kaydetti. Musevi, destekçilerine de protestolara devam etmeleri, ancak kendilerini tehlikeye atmamaları çağrısında bulundu.
Konsey ise seçime ilişkin tüm gelişmeleri araştırmak için herkesin güvenini kazanmış 6 uzman ile Musevi ve Mehdi Kerrubi’nin temsilcilerinden oluşacak özel komisyon kurulabileceğini açıkladı. Konsey, 6 ismin belirlendiğini belirtti; Musevi ve Kerrubi’den de kendi temsilcilerini açıklamalarını istedi.
BÜYÜKELÇİLİKTEN 8 GÖZALTI
Bu arada başkent Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan 8 İranlı gözaltına alındı. İran’ın yarı resmi Fars haber ajansı, söz konusu kişilerin cumhurbaşkanı seçiminin ardından yaşanan huzursuzlukla ilgileri olduğu şüphesiyle gözaltına alındığını duyurdu.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise yaptığı açıklamada gözaltına alınan Büyükelçilik çalışanlarının serbest bırakılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kore’den ‘düşürürüz’ uyarısı

SONRAKİ HABER

GDO destekçilerinin psikolojik savaşı: Altın pirinç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...