29 Haziran 2009 00:00

TOFAŞ’IN OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ SERÜVENİ

Temelleri Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından atılan Tofaş, geçtiğimiz yıl 40. Yılı’nı büyük gürültü ile kutladı.9 bin işçi ve idari personelin çalıştığı fabrika yılda 400 bin otomobil üretmekte Bugün dünyada üretilen her 1000 aracın 15’i...

Paylaş

Temelleri Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından atılan Tofaş, geçtiğimiz yıl 40. Yılı’nı büyük gürültü ile kutladı.
9 bin işçi ve idari personelin çalıştığı fabrika yılda 400 bin otomobil üretmekte Bugün dünyada üretilen her 1000 aracın 15’i, Türkiye’de üretilirken her 24 saniyede bir araç üretiliyor. Tofaş şu anda Türkiye üretiminin yüzde 46’sını, ihracatın yüzde 45’ini yapıyor. 2.5 milyonuncu aracı üreten ilk yerli üretici olan Tofaş aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek kapasiteli otomotiv üretim tesisine de sahip olarak ürettiği otomobilleri dünyada 75’i aşkın ülkeye ihraç ediyor. TOFAŞ Krizle birlikte kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ancak
Hükümetin ÖTV indirimini çıkarması ve Avrupa’da benzer tarihlerde yapılan Hurda indirimleri otomotiv sektörünü canlandırıp talebi artırdığı için bu talebini geri çekerek ileri bir tarihe öteledi.
TOFAŞ’TA ÇALIŞMA KOŞULLLARI AĞIRLAŞIYOR
Tofaş yetkilileri yaptığı açıklama ile ; Türkiye`de sürekli iyileştirme kavramı Tofaş ile birlikte anılmaktadır. Sürekli iyileştirme çalışmalarında şimdiye kadar 62 milyon avroluk tasarruf sağlama başarısı gösterdik. Önceleri ufak bir kartopu olan bu çalışmalar sayesinde şimdiye kadar 1061 Kaizen projesi, 2 bin 424 kalite çemberleri projesi ve 100 bine yakın öneri teklif edildi. Bu sürecin üretime etkisi ayda 1000 dakika gibi küçümsenmeyecek bir zaman kazancı olmaktadır.`
İŞÇİLERİ BİRBİRİYLE YARIŞTIRIYORLAR
7 yıldır Tofaş’ta çalıştığını söyleyen bir işçi çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını; öteden beri süre gelen zorunlu öneri sistemleri, kaizenler kalite çemberleri ve son yıllarda WCM (Dünya kılasında üretim) gibi daha az maliyetle üretim yapma araçlarının, kriz gerekçesiyle daha fazla gündeme getirilmeye başlandığını dile getirdi.
Patronların daha az maliyetle üretimden anladığının daha az işçi ile daha fazla üretim yapabilmek olduğunu vurgulayan Tofaş işçisi, burada açığa çıkarılan işçilerin hemen işten çıkarıldığını ve işlerin diğer işçilerin sırtına yıkılarak çalışma temposunun artırılmaya çalışıldığını belirtti. “Daha önceleri fabrikada zorunlu öneri sayısı yılda 2 iken, sonra 4’e kademe kademe artırılarak bu sayı 20’ye çıkarılmıştır yani Tofaş’ta yapılan işçileri sadece makinalarda çalıştırmak yetmiyor onların yaratıcılıklarından beyin ve kafa emeğini de sömürüyorlar burada kullandıkları yöntemlerde küçük ödüller vererek işçileri birbirleri ile yarıştırıyorlar” diyen Tofaş işçisi, yönetimin İstediğinin işçinin bütün motivasyonunu işverenin daha fazla kâr etmesi için harcamasını sağlamak olduğuna dikkat çekti.
İŞÇİ ÜZERİNDE BASKI KURUYORLAR
Başka bir Tofaş işçisi ise, kriz nedeniyle işten çıkarılmaların artması ve Türk Metal’in bu çıkışları adeta alkışlamasının işçilerde bir tedirginliğe neden olduğunu belirterek, “Kriz ilk patlak verdiğinde işveren ilk olarak fazla mesaileri yasaklamıştır. Sonra günlük ücretlerin yüzde 76’sı ile izinlere çıkarmalar başladı.
Tofaş işvereni yıllık kârını ilk altı ayda çıkardığını açıklamasına rağmen bu krize dayanamayacağını açıklayarak izne çıkarılan günlerin ücretlerinin yüzde 48’e çekildiğini duyurdu” dedi. Daha sonra önlem paketleri adı altında fabrikanın tam kapasite çalışmaya başladığını ifade eden Tofaş işçisi, sağa sola gönderilen üretimdeki işçilerin geri alındığını ve her şeyin kısa süreliğine normale döndüğünü söyledi. Bugün işverenin hafta sonları da işçileri çalıştırmasına rağmen ‘ÖTV biterse yandık’, 3 ay izin yapmak zorunda kalırız’ diyerek işçiler üzerinde baskısını sürdürdüğünü anlatan işçi, Tofaş’ın krizin ortaya çıkardığı bütün imkanlardan yararlandığını dile getirdi.
Krizin işçiler üzerinde maddi ve manevi etkisinin büyük olduğunu söyleyen Tofaş işçisi “ücretlerimizi bu sürede yarı yarıya alarak kiralarımızı, faturalarımızı ödeyemez hale geldik, işten çıkarılma korkusuyla işçiler hastalandığında bile sağlık servisine gitmeye korkar hale geldik, bu stresli ortama dayanmak giderek zorlaşıyor” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Fettullah Gülen’i siz yarattınız!

SONRAKİ HABER

İktidara…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...