30 Haziran 2009 00:00

‘Ziya Yılmaz işçi sınıfına ihanet ediyor!’

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu, seçimleri kaybeden eski Genel Başkan Ziya Yılmaz’ın para karşılığı Birleşik Metal-İş üyelerini Türk Metal’e geçirmeye çalıştığını bildirdi.

Paylaş

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu, seçimleri kaybeden eski Genel Başkan Ziya Yılmaz’ın para karşılığı Birleşik Metal-İş üyelerini Türk Metal’e geçirmeye çalıştığını bildirdi. Bu yapılırken patronlara ‘sözleşmeler istediğiniz gibi biter’ garantisi verildiğini dile getiren Birleşik Metal-İş, Yılmaz’ı işçi sınıfına ihanet etmekle suçladı.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ziya Yılmaz, önce koltuğunu kaybetmemek, sonra da kaybettiği koltuğun intikamını alabilmek için yıllarca kendisini taşıyan örgüte karşı saldırıya başlamıştır. Yaptıklarını meşrulaştırmak, küfürlerden kendisini korumak adına; ‘Bana sahip çıkmadılar. Emekli aylığım geçinmeme yetmiyor’ diyor. Bu ülkede milyonlarca işçi emeklisinden Ziya Yılmaz’ın farkı ve ayrıcalığı nedir? Gittiği günden beri bir kez bile sendikaya gelmeyen, arayıp sormayan bir kişi olarak her zaman olduğu gibi yine yalan söylemektedir.”
Açıklamada, sendikadan ayrıldıktan sonra Bostancı’da aldığı daire ile yine almış olduğu arabanın, kardeşlerinin Kadıköy’deki fotokopi şirketinden almış olduğu müdürlük maaşının; bütün bayramlarda işyerlerine, müdürlere gönderdiği tebrik kartları, ettiği telefonlar ve yaptığı ziyaretlerin, Yılmaz’ın ekonomik sıkıntı yaşamadığının kanıtı olduğu ifade edildi.
PATRONLARA ÇİRKİN TEKLİF
“2007 Kongresi öncesinde, işverenlerle kurduğu ilişkiler yoluyla sendikamızın 2 nolu şubesine bağlı bir işyerinde şube yönetiminin de her türlü desteği ile kendisini çalışıyor gösterip, işverenlerin organizasyonu ile tekrar genel başkan yapılmak için şube delegesi olarak genel merkez kongresini karıştırmak istemişti. 2007 kongresinde planları altüst olunca, uzun yıllardır gayriresmi biçimde sürdürdüğü Türk Metal Sendikası ilişkisini resmileştirmekte artık bir sakınca görmeyen, taşeron örgütün taşeronluğu görevini üstlenen Ziya Yılmaz’ın deneyimi, bir insanın birkaç yıl içinde bu hale gelemeyeceğini, onun uzun yıllardır aynı ahlaki özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu artık koltuk sevdası, hırsı vb. olarak adlandırılamaz. Bu düpedüz ihanettir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bir insanın en tepe noktasına kadar geldiği örgütü zayıflatmak için yürüttüğü faaliyetler, bu faaliyetlerde kullandığı yöntemler ibretliktir. Türk Metal’de bulunmasını maddi olarak geçinememekle açıklayan örgütlenmeci Ziya Yılmaz, Birleşik Metal-İş’i zafiyete uğratmak için herkesin kendisi gibi satılık olduğunu düşünerek kimi işyeri temsilcilerine, eski sendika yöneticilerine ve hatta kredi borçları olan bazı üyelere para teklif ederek ‘örgütlenmeye’ çalışmaktadır. Yaptıkları bunlarla da sınırlı kalmamakta, taşeron sendikanın şube başkanlarının yanında tasmayla dolaşarak, örgütlü olduğumuz işyerlerinin patronları, yöneticileriyle sık sık görüşme taleplerinde bulunmakta; yemek davetleri yapılmakta. Bu görüşmelerde Birleşik Metal-İş’i işverenlere sürekli kötülenmekte, Ereğli Demir Çelik gibi örnekler sunularak, eğer Türk Metal’i işyerine sokmaya yardımcı olunursa orada uygulanan toplusözleşmelerinde işverenin isteği doğrultusunda yeniden düzenleneceği garantisi verilmektedir. Maddi sorununun çözüldüğü aşikardır.”
“Türk Metal’in kendisi ile anlayış bakımından aynı düzeyde olan birisiyle böyle bir ilişki içerisine girmesi tam isabet olmuştur” şeklinde değerlendirilen açıklamada, “Tarihteki ihanet sayfaları hep kemik yalayıcılarla doludur. Ancak bu kapıdaki kemik bittiği zaman başka kapılarda kemik bulması biraz zor olacaktır. Başta üyelerimiz olmak üzere, işçi sınıfı, sendikal hareket ve kamuoyunun bu ihanet konusunda bilgi sahibi olması ama her koşulda gerçek sendikacılıkla ihaneti birbirinden ayırt edebilmesi önem taşımaktadır” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerine ikinci 6 ay için yüzde 4.5 zam

SONRAKİ HABER

Kadro eylemlerinden vazgeçilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...