30 Haziran 2009 00:00

Sivas katliamı unutturulmayacak!

27 Haziran 2009 Cumartesi günü Okmeydanı Cemevi’nde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından 16.yılında ”Sivas Katliamını Unutmadık Unutturmayacağız” adlı anma etkinliği gerçekleştirildi.

Paylaş

27 Haziran 2009 Cumartesi günü Okmeydanı Cemevi’nde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından 16.yılında ”Sivas Katliamını Unutmadık Unutturmayacağız” adlı anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmaya konuşmacı olarak Arş. Yazar ve Tarihçi Erdoğan Aydın,Arş. Yazar Lütfü Kaleli, Doç.Dr. Ayhan Yalçınkaya,Arş.Yazar Rıza Zelyut, Arş. Yazar ve Su TV Haber Koor. Mehmet Demir katıldı. Sunuculuğunu Arş. Yazar Süleymen Zaman”ın yaptığı etkinlik Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesi Başkanı Kamil Aykanat”ın konuşmasıyla başladı. Aykanat 16 yıl önce gerçekleşen katliamın acısının ilk günkü gibi sıcak olduğunu belirterek gerçek katiller yakalanıp ceza alana kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.
Konuşmacılardan Arş. Yazar Lütfü Kaleli Sivas Can kıyımı olarak belirttiği katliamın öncesini ve saldırı anında yaşadıklarını anlattı. Kaleli Katliamı planlayanların günler öncesinden organize olduğunu, il dışından gelen gerici gruplara belediye yer tahsis edildiğini belirttiği konuşmasına otelde mahsur kaldıkları anları ve emniyet güçlerinin ,ordu görevlilerinin itfaiyenin duyarsız tavrını anlattı.
Konuşmacılardan Arş. Yazar Rıza Zelyut 93 Sivas Katliamının Maraş Sivas Çorum olaylarının devamı , Gazi Katliamının ise Sivas katliamın devamı olduğunu belirterek Sivas Katliamın gerçek sorumlularının bulunması için öncelikle o dönemki hükümet yetkilileri yargılanmalıdır dedi.
Konuşmacılardan Arş. Yazar ve Su TV Haber Koor. Mehmet Demir vakayı sadece Alevilere yönelik olarak değil de insanlığa yönelik değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Bu katliamın basit bir provokasyon olmadığını planlanmış örgütlü bir olay olduğunu belirten Demir katliamı yapan zihniyetin Uğur Kaymaz”a 15 kurşun sıkan ve Gazi ve 1977 1 Mayıs Katliamlarını yapan zihniyetle aynı olduğunu söyledi.
Konuşmacılardan Arş. Yazar Erdoğan Aydın Sivas Katliamı’nın gerici güruhlarla ve onların çevresindeki parti veya oluşumlarla açıklamanın doğru olmadığını belirterek, bu işin arkasındaki kontra örgütlenmesini görmek gerektiğini, eşitlik, özgürlük ve demokrasi isteyen Kürtleri , Alevileri, Ermenileri baskı altına alan gerici anlayışlar ve bunların devlet içindeki yapılanmalarını teşhir etmek gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Ayhan Yalçınkaya Bir çok kurum katliamın yıldönümlerinde unutmadık unutturmayacağız gündemli etkinlikler yaptığını şu ana kadar kurumların unutmak, unutturmak kavramlarını sorguladıklarına tanık olmadığını söyleyerek söze başladı. İktidarın Sivas’ta olanları hatırlamak istemediğini düşünerek Alevilerin yanlış okuma yaptığını belirten Yalçınkaya, Aleviler iktidarın Sivas’a gözlerini kapadığını sandığını tam tersine iktidarın gözlerinin Sivas’a ve Alevilere tamamen açık olduğunu ,hafızasız ve unutan toplumun yönetilemeyeceğini,iktidarın Sivas katliamının belirli bir biçimde korkuyla hatırlanmasını istediğini söyledi.
Sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte ayrıca sanatçılar Erdal Akkaya ve Berrin Sulari birer dinleti sundu.
Ehlibeyti Yaşatma ve Koruma Derneği Tuzla Yayla Şubesinde de 2 Madımak’ta öldürülen aydınlar anıldı. Anmada, çocuklardan oluşan koro sahne aldı. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Gönen’de gençler bilimi savunacak!

SONRAKİ HABER

Katliam her yerde lanetleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...