30 Haziran 2009 00:00

AÇLIK DA ÖLÜM DE KOL GEZiYOR

TERSANELERDEKİ ÖLÜMLERLE GÜNDEME GELEN TUZLA’DA SADECE BİR MAHALLEDE 1 HAFTADA 400 YARDIM BAŞVURUSU YAPILDI

Paylaş

Kriz gerekçesiyle yığınlarca işçinin işsiz kaldığı Tuzla tersanelerinde, işçiler biriken faturalarını, kiralarını ödeyemiyor. Tuzla’nın İçmeler Mahalle Muhtarlığı’na bir hafta içinde 400 kişinin yardım alabilmek için başvuruda bulunması, yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Çalışanların tersanelerde can verdiği Tuzla’da, şimdi de yoksulluk ve açlık her geçen gün derinleşiyor.
Aylardır işsiz olduklarını vurgulayan işçiler, hiç değilse biraz kömür ve erzak yardımı alabilmek için başvurduklarını, ama çoğunlukla bu yardımları almadıklarını söylüyorlar. Evlerinde televizyon, buzdolabı gibi ev eşyaları olanların, asgari ücretli olsa dahi, sigortalı çalışanların yardımdan yararlanamadığını belirtiyorlar.
Yardımdan daha önemlisi iş istediklerini vurguluyorlar ama ne iş ne de yardım alabiliyorlar.
600 TL ÜCRET 300 TL KİRA
Bir haftada 400 kişinin yardım başvurusunda bulunduğunu öğrenir öğrenmez makamına gittiğimiz İçmeler Mahalle Muhtarı Kemal Şahin, işsizliğin çok arttığını, insanların geçinemez, hatta yemek bulamaz hale geldiğini ve yardım başvurularında patlama meydana geldiğini vurguluyor.
İşi olanlar için bile geçinmenin zor olduğunu vurgulayan Muhtar Şahin, şu soruyu yöneltiyor: “600 TL ücret alıp 300 TL kira ödeyen vatandaş nasıl geçinsin?”
Şahin, kaymakamlığın yaptığı yeni düzenlemeyle yardım almanın oldukça zorlaştırıldığına dikkat çekiyor.

İÇİ BOŞ DOLAP VARSA YARDIM YOK
Kriz gerekçesiyle işinden atılan 3 çocuk babası tersane işçisi Muharrem Davut, faturalarını ödeyemediğini, kirayla birlikte yaklaşık 3 milyar borcu olduğunu söylüyor. Muharrem, yardım alabilmek için muhtarlığa başvuru yapmış. Ama işsiz olmasına rağmen yardım talebi kabul edilmemiş.
Muharrem, “Yardım komisyonu evime gelip tespitte bulundu. Evimde buzdolabı, televizyon gibi eşyalar bulunmasını gerekçe göstererek yardım başvurumu kabul etmediler. Buzdolabının içinin dolu olup olmamasına bakmadılar bile…” sözleriyle, talebinin karşılanmamasına tepki gösteriyor.
ÇANTADA KURU EKMEK BİLE YOK
Muhtarlığa yardım dilekçesi başvurusu yaparken konuştuğumuz Fatma Arıkan, yoksulluğun açlık boyutuna geldiğini anlatıyor: “Eşimin sürekli bir işi yok. Beni de kriz bahanesiyle işten attılar. 2 çocuğum var. İnanın ki, çocuklarımın beslenme çantasına bir parça ekmek bile koyamıyorum. ‘Kira, fatura’ derken geçinebilmem imkansız. Bu yüzden yardım talebimde bulunuyorum.”
Her yıl kömür ve bir miktar para yardımı aldığını, bu yıl daha fazla ihtiyacı olduğunu ama bu yardımların çözüm olmadığını, kendisi ve eşi için hükümetten iş talebinde bulunduğunu söylüyor. “Hem iş olursa kendim çalışıp çocuklarıma bakarım” diyor.
Arçelik reklam kartları dağıtarak haftalık 150 TL aldığını söyleyen Muhammet Doruk ise 4 kişilik ailesini geçindirmeye çalıştığını söyleyerek, “150 lira ile aslında hiçbir ihtiyacımı karşılayamıyorum. İşsizlik Fonu’nda biriken paralar işçilerin alın terleri… Ama biz işsizler bundan yararlanamıyoruz. Hükümet derhal bu paraları ihtiyacı olan işsizlere dağıtmalıdır” diyor.

ÜCRET ALAMAMIŞSIN KİMİN UMURUNDA?
Muhtarlığa kaymakamlığın kendilerine yardım etmesi talebiyle başvuruda bulunanlardan bir tersane işçisinin evini ziyaret ettik. Tersane işçisinin eşi Gülbahar Kızılkan, eşinin 3 ay işsiz kaldığını, daha sonra Gölcük Tersanesi’nde iş bulduğunu, fakat parasını alamadığını, şu an 5 aylık kirasının biriktiğini söylüyor. Kızılkan, yardım alabilmek için başvuru yaptıklarını ama eşinin sigortası olduğu için yardım hakları bulunmadığı gerçeğiyle karşılaştıklarını kaydediyor.
Eşinin işsiz kaldığı dönemde ve 2 yaşındaki çocuğunun hastalanmasından kaynaklı kredi kartı kullanmak zorunda kaldıklarını, şimdi bu borçlarını da ödeyemediklerini ekliyor sözlerine...
Kriz döneminde belediyenin işçilere yardım etmesi gerektiğini, kiralarını ve faturalarını belediyenin karşılaması gerektiğini ifade ediyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Adile Doğan - Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

‘Bankalara kart aidatı ödemeyin’

SONRAKİ HABER

Gönen’de gençler bilimi savunacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...