30 Haziran 2009 00:00

Kipa’da örgütlü sendikalar toplandı

TESCO Küresel Sendika İttifakı Toplantısı, 25-26 Haziran 2009 tarihlerinde İzmir’de yapıldı.

Paylaş

TESCO Küresel Sendika İttifakı Toplantısı, 25-26 Haziran 2009 tarihlerinde İzmir’de yapıldı.
Kipa’nın da sahibi olan İngiliz şirket Tesco’nun yaklaşımından kaynaklanan ve gittikçe artmakta olan sorunlara çözüm bulmak ve dünyadaki bütün Tesco çalışanlarının örgütlenerek sendikalı olmalarını sağlamak amacıyla kurulan UNI Tesco Küresel Sendika İttifakı, 25-26 Haziran 2009 tarihinde İzmir’de bir araya geldi.
Türkiye’den Tez Koop-İş Sendikası’nın yanı sıra İngiltere, Amerika, İrlanda, Güney Kore, Malezya, Tayland, Çin, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Japonya’daki Tesco şirketlerinde örgütlü veya örgütlenmeye çalışan sendikalar, üyesi bulundukları UNI Küresel Sendikası başkanlığında ilk olarak Haziran 2008 de İsviçre’nin Nyon kentindeki UNI merkezinde “UNI Küresel Sendika İttifakı”nı kurmuşlardı.
Tez Koop-İş Sendikası’nın Kipa’da yürütmekte olduğu örgütlenme çalışmalarına destek vermek amacıyla Türkiye’de yapılan toplantı, Balçova Belediyesi Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. UNI Ticaret Başkanı Alke Boessiger ve UNI Genel Sekreteri Philip Bowyer başkanlığında yapılan toplantıda, ittifak üyesi sendikalar ülkelerindeki Tesco şirketlerinin sendikaya karşı tutumlarını ve örgütlenme çalışmalarını içeren raporlarını sundular. İkinci gün sunulan ülke raporlarının değerlendirmeleri yapıldı.
Sonuç olarak, ittifak üyesi sendikalar, dünyadaki bütün Tesco çalışanlarının örgütlenerek sendikalı olmalarını sağlamak amacıyla dayanışma içerisinde çalışmaya karar verdiler.
SENDİKALAŞMA HEDEFİ
Tez Koop-İş’in toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, amaçlarının Migros, Carrefour, Tansaş ve Real gibi tüm büyük marketlerde olduğu gibi Tesco-Kipa’da da örgütlenmek olduğu belirtilerek, “Sendikamız, çalışma ,şartlarının tek taraflı olarak işveren tarafından değil, sosyal diyalog çerçevesinde işçi ve işveren yetkililerinin ortak uzlaşısı ile belirlenmesi gerektiğini savunmaktadır” denildi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Toplusözleşmede hükümetin teklifi değişmedi

SONRAKİ HABER

Antep’te ‘Ne yapmalı?’ paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...