01 Temmuz 2009 00:00

Kapalı kapılar ardında karışık pazarlıklar mı?

İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesi ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili değişiklik nedeniyle kritik bir anlam yüklenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapıldı.

Paylaş

İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesi ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili değişiklik nedeniyle kritik bir anlam yüklenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapıldı.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında kağıt parçası dediği İrtica ile Mücadele Eylem Planı ile ilgili kendilerinin de duyumları olduğunu ve bu konuları MGK toplantısına taşıyacaklarını açıklamıştı.
MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 13.30’da başladı. Toplantı öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlık Merkez Bina’da bakanlar ile bir araya geldi. Erdoğan bakanlar ile görüşmesinin ardından toplantıya gitti.
UZLAŞMA TOPLANTI ÖNCESİ SAĞLANDI MI?
MGK toplantısından bir gün önce Ankara’daki yaşanan trafikle ilgili kulis bilgileri de sızmaya başladı. Kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesinde asker sıkıntılarını önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlattı. 1.5 saatlik görüşme Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un talebiyle gerçekleşti. Görüşmede irtica ile mücadele belgesi ve sonrasındaki tartışmalarla, askere sivil yargı yolunu açan düzenleme ele alındı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Bu düzenleme ileride büyük hukuki sorunlara yol açabilir” dediği belirtiliyor. Org. Başbuğ, “Sorularımız, sorunlarımız var” dedi, Onları anlatmak için Milli Güvenlik Kurulu’nu beklemedi. Başbuğ’un Erdoğan ile yaptığı görüşmede gündeme getirdiği konularla ilgili ipuçlarını basın toplantısında vermişti. Edinilen bilgilere göre, gündeme ilk olarak Taraf gazetesinde yayınlanan ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’na ilişkin askeri savcılığın yürüttüğü soruşturmayı, “kovuşturmaya yer yok” kararını getirdi, “Türk Silahlı Kuvvetleri demokrasiye bağlıdır” dedi.
Başbuğ, demokrasi karşıtı davranışları tespit edilenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri içinde barındırılmayacağının altını çizdi, teminat olarak da yine tıpkı basın toplantısında olduğu gibi kendisini gösterdi.
TOPLANTIDAN İKİNCİ İPUCU
Başbuğ düzenlediği basın toplantısında, “Doğru olmadığından hareketle bu kağıt parçasının kimler tarafından hazırlandığının istihbarat ve yargı organları tarafından ortaya çıkarılmasını istiyoruz” demişti.
Org. Başbuğ, bu mesajı bizzat Başbakan’a verdi. Sadece yargıyı değil istihbarat birimlerini de göreve çağırdı. Gerçek olmadığından yola çıkarak o kağıt parçasının kimler tarafından hazırlandığının ortaya çıkarılması için... Mesajı yerine ulaştı. MİT Müsteşarı Emre Taner akşam saatlerinde karargaha gitti, Genelkurmay Başkanı ile görüştü.
DEĞİŞİKLİK SIKINTISI
Görüşmenin üçüncü gündem maddesi... Başbuğ’un basın toplantısından saatler önce kabul edilen askere sivil yargı yolunu açan Türk Ceza Kanunu değişikliği... Genelkurmay Başkanı yapılan bu değişiklikle ilgili, “Kurumsal sıkıntımız var. Bu düzenleme ileride büyük hukuki sorunlara yol açabilir” dedi. Başbakan ise Genelkurmay Başkanı’na bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı.


TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
MGK toplantısına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutluoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık katıldı.
MGK toplantısına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilk kez katıldı.
(ANKARA/ EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ALKE işçisi alacakları için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Kent AŞ işçileri Durak’ı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa