01 Temmuz 2009 00:00

Yıldırımdan korunamıyoruz

TÜRKİYE’nin birçok yerinde, yıldırım düşmesi sonucu 23 günde 16 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Yıldırım düşmesi sonucu çok sayıda hayvan telef olurken, çıkan yangınlarda bir kısım ormanlık alan ile tarla yandı, camilerin ise minareleri çöktü.

Paylaş

TÜRKİYE’nin birçok yerinde, yıldırım düşmesi sonucu 23 günde 16 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Yıldırım düşmesi sonucu çok sayıda hayvan telef olurken, çıkan yangınlarda bir kısım ormanlık alan ile tarla yandı, camilerin ise minareleri çöktü.
En son Giresun’un Güce ilçesinde, Gelivera Deresi üzerinde yaptırılan hidroelektrik santralinin güvenlik deposuna yıldırım düşmüş, meydana gelen patlama ve buna bağlı heyelan nedeniyle 3 kişi yaşamını yitirmişti.
Birçok ilde doğal afetlere neden olan yağışlı havalar, yıldırımları da beraberinde getiriyor. Yıldırıma bağlı ölümlerin sayısının çokluğu ise tabiat olayından korunmayı yeterince bilmediğimizi gösteriyor.
GÖK GÜRÜLTÜLÜ HAVALARDA NE YAPILMALI?
Sağanak yağışlı ve gök gürültülü havada dışarıdaysanız yıldırımdan korunmak için, bayrak, telefon ve posta direkleri gibi kendi başlarına duran; uzun ve sivri nesnelerden uzak durun. Çünkü bu tür cisimlere yıldırım düşme riski daha fazla. Fırtına sırasında yüksek ağaçların altına sığınmaktan kaçının. Sağanak yağmurda dışarıda kalanlar için en güvenli yer, bir araba veya diğer kapalı metal yapılar. Bu olmadığı takdirde ise bir çukur, hendek ya da düzenli yükseklikteki çalılığa sığınmakta fayda var. Yine su-kara, kaya-toprak, ağaç-tarla gibi farklı zeminlerden uzak durulması gerekiyor. Metal direklerden ve diğer insanlardan en az 5 metre uzaklıkta olmakta, yıldırımdan korunmada önemli. Çünkü yıldırım bir nesneden diğerine sıçrayabiliyor.
TELEFONLA GÖRÜŞME YAPMAYIN
Açık alanda şiddetli şimşek ve yağmur altında saçların dikildiği hissediliyorsa, yıldırım düşme riski bulunuyor. Uzmanlar, bu durumlarda ayaklar birleşik olarak hemen yere dizüstü çökülmesini, ellerin dizlerin üstüne konulmasını ve öne doğru eğilmeyi tavsiye ediyor.
Şimşek çakan havalarda evlerin içinde ise kapı, pencere, şömine, radyatör ve soba gibi elektrik iletecek nesnelerden uzak durulması gerekiyor. Banyo yapılmaması, elektrikli eşyaların fişlerinin çekilmesi, telefon kullanılmaması da önem arz ediyor. Açık havada ise yapılan faaliyetlerin sonlandırılması gerekiyor. (GAZİANTEP)
ÖNCEKİ HABER

Bolu’da üniversite çatısına yıldırım düştü

SONRAKİ HABER

Görmezden gelemezsiniz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa