02 Temmuz 2009 00:00

Zelaya ülkesine dönüyor

Honduras’ta, ordunun yaptığı darbeyle görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Jose Manuel Zelaya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann tarafından ülkesindeki durumu...

Paylaş

Honduras’ta, ordunun yaptığı darbeyle görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Jose Manuel Zelaya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann tarafından ülkesindeki durumu anlatması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na davet edildi. Zeleya, 192 üyeli genel kurulun ülkesindeki darbeyi kınayan kararı kabul etmesinin ardından kurula hitaben bir konuşma yaptı ve ardından Brockmann ile birlikte BM’de basın toplantısı düzenledi.
Zelaya, genel kuruldaki konuşmasında Genel Kurulun oybirliğiyle aldığı kararın Honduras halkının ve tüm dünyanın haksızlığa karşı öfkesini ifade ettiğini ve kararın tarihi olduğunu söyledi.
‘HALK VE TARİH AFFETMEYECEK’
Ülkesinde 2006 yılında iktidara gelir gelmez yoksul halkın gelirini yükseltmek için ve eşitsizliğe karşı savaştığını belirten Zelaya, ülkesindeki ‘elitlerin ve muhafazakar kesimlerin’ kendisine başından beri cephe aldıklarını savundu.
Kapısının kırılarak evinden erken saatte alındığını ve silah zoruyla bir uçağa bindirildiğini anlatan Zelaya, “Ben, iyi bir Hıristiyan’ım, herkesi affederim ama halkıma karşı yapılan bu suçu halkım ve tarih affetmeyecektir” diye konuştu.
YALNIZ DÖNMEYECEK
Zelaya, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, 2 Temmuz Perşembe günü (bugün) Honduras’a gideceğini ve kendisine BM Genel Kurul Başkanı Miguel D’escoto Brockmann, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Başkanı Jose Miguel Insulza’nın eşlik edeceğini söyledi. Zelaya, Honduras Anayasası’na göre ikinci kez göreve seçilmesinin mümkün olmadığını hatırlatarak yeniden aday olmayacağını vurguladı. Darbeden sonra vekaleten Devlet Başkanlığı görevine getirilen Robert Micheletti ise uluslararası baskılara boyun eğmeyeceklerini, istifa etmeyi düşünmediğini söyledi. Micheletti, Zelaya’nın ülkeye dönmesi halinde tutuklanacağını tekrar ifade etti.
UYUŞTURUCU İDDİALARI
Öte yandan yeni yönetim Zelaya’yı, ABD’ye yapılan uyuşturucu kaçakçılığı ile bağlantılı olmakla suçladı. Yeni rejimin Dışişleri Bakanı Enrique Ortez, CNN televizyonunun
İspanyolca kanalına verdiği demeçte, “Her gece Venezuela’ya ait uçaklar, uygun yetkililerin onayı olmadan ülkemiz topraklarına iniyor ve tonlarca uyuşturucu ve uyuşturucu kaçakçılığının ürünü olan para paketleri getiriyordu. Bütün bunlara dair kanıtlarımız var”dedi.
Bu arada Amerika Devletleri Örgütü (OAS), darbeyle işbaşına gelen yönetime Zelaya’yı yeniden görevinin başına getirmesi için 3 gün süre tanıdı. OAS Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza, darbe yönetimi bu isteği yerine getirmezse, Honduras’ın örgüt üyeliğinin askıya alınması riski bulunduğunu söyledi.

İSPANYA ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
İspanya, darbeyi protesto etmek amacıyla Honduras’taki büyükelçisini geri çağırdı. İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın Zelaya’nın görevine geri dönmesini sağlamak amacıyla yürütülen uluslararası çabalar çerçevesinde alındığı belirtildi.
İspanya dışişleri bakanlığının açıklamasında Honduras büyükelçisinin İspanya’ya dönüş tarihi ise belirtilmedi.

LULA DA SILVA’DAN ZELAYA’YA DESTEK
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Zelaya’ya yapılan darbenin tehlikeli bir emsal olduğunu ve kabul edilemeyeceğini söyledi. Afrika Birliği Zirvesi için geldiği Trablus’ta açıklamalarda bulunan Lula, “Latin Amerika’da darbelere geri dönülmesini kabul edemeyiz” diyerek, 1960’larda bölgede darbe deneyimlerini yaşadıklarını hatırlattı. Honduras’ta demokrasiye dönülmesi çağrısı yapan Birleşmiş Milletler kararının uygulanabilmesi için ülkesinin elinden geleni yapacağını bildiren Lula, “Demokrasi, gecenin geç saatlerinde devlet başkanınızı görevden alarak yerine yeni birisini atamak anlamına mı geliyor? Bu, tüm uluslararası toplum için tehlikeli bir emsal” diye konuştu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Senato artık Obama’nın kontrolünde

SONRAKİ HABER

16. YILINDA SİVAS KATLİAMI 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...