02 Temmuz 2009 00:00

iŞÇi AKP’Yi KUŞATACAK

BAŞBAKAN-TÜRK-İŞ GÖRÜŞMESİNDEN OLUMLU SONUÇ ÇIKMADI. BUGÜN AKP İL BİNALARINA GİDECEK OLAN İŞÇİLER SALI GÜNÜ İSE İŞE 1 SAAT ‘GECİKECEK’

Paylaş

Yüz binlerce işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmelerinde hükümetle sendikalar arasında bir anlaşma sağlanamazken, Türk-İş’in Başbakan’la yaptığı görüşme öncesi Harb-İş üyesi işçiler hükümeti uyardı. Yolu trafiğe kapatan işçiler, “Taleplerimize kulak vermezseniz üretmeyeceğiz” dediler.
Harb-İş üyeleri, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda, yaklaşık 24 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınmamasını önceki gün Ankara’da protesto ettiler. Jandarma Genel Komutanlığı’nda çalışan işçiler, mesai bitiminde komutanlığın önünde toplandılar. “İş, ekmek, özgürlük”, “İnsanca yaşam, insanca ücret”, “Kıdem tazminatıma dokunma” yazılı dövizlerle İstanbul yolu boyunca yürüyüşe geçen işçiler, Ankara’daki farklı işyerlerinden Harb-İş üyeleriyle Hava Bakım Merkezi Komutanlığı önünde buluştular.
DESTEK VERENE PARA CEZASI
“Asker değil işçiyiz, alanlarda güçlüyüz”, “Genel grev, genel direniş”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atan işçiler, hükümete de “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma” diye seslendiler.
Attıkları sloganlarla Türk-İş yönetimini de mücadele kararları almaya çağıran işçiler, zaman zaman İstanbul yolunu trafiğe kapattılar. İşçilerin yolu kapatmasına engel olmak isteyen polis, sendika yöneticilerini “Bir daha eylem yapmanıza izin vermeyiz” diye tehdit etti. Bir komiser, sendikacılara “İstanbul yolunu trafiğe kapatmak ne demek. Tek tek tespit edip suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Bu sırada yoldan geçerken eyleme destek vermek için korna çalan otomobillere polisin ceza yazması dikkat çekti.
‘KART BASARIZ AMA ÜRETMEYİZ’
Sıcak havaya rağmen Çiftlik kavşağına kadar alkış ve sloganlara ara vermeden yürüyen Harb-İş üyeleri, burada bir açıklama yaptılar. Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Bedir Karagöz, TİS taleplerini bizzat tezgah başındaki üyeleri dinleyerek belirlediklerini belirtti. Ancak tüm çabalarına rağmen işverenin mevcut hakları da geriye götürecek tekliflerde bulunduğunu anlatan Karagöz, çalışma süreleri, çalışma koşulları ve idari maddelerle ilgili kısıtlayıcı ve esnekleştirici hükümlerin dayatıldığını söyledi.
Karagöz’ün hükümetin işçilere yüzde 3 zam önerdiğini hatırlatması üzerine, işçiler tepkilerini “Hükümet zammını al başına çal” sloganı atarak gösterdiler. Zam önerisinin “İşçilerle dalga geçmek” anlamına geldiğini belirten Karagöz, çalışma koşullarını esnekleştirme yönündeki her çabaya karşı direneceklerini ifade etti.
Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, Türk-İş’in Başbakan ile yapacağı görüşmeye dikkat çekerek, “Eğer Başbakan haklı taleplerimize gerekli yaklaşım gösterip, krizin faturasını bize ödetmekten vazgeçerse el sıkışırız. Ama ‘Fakirin dostuyum, işçi kökenliyim’ diyen Başbakan taleplerimize doğru bir yaklaşım göstermezse eş ve çocuklarımızla tepkimizi her yerde göstereceğiz” dedi.
Taleplerinin kabul edilmemesi halinde üretimden gelen gücü kullanarak şalteri indireceklerini belirten Kalfa, işçileri, Başbakan’la yapılan görüşmenin sonucuna göre yapılacak eylemler için hazır olmaya çağırdı. Kalfa, “Emeğin en yüce değer olduğunu hatırlamazlarsa, grev hakkı olanlar grev çadırlarını kuracak, önlüklerini giyecek. Grev hakkı olmayanlar da kartı basacak ama üretmeyecek” uyarısında bulundu.

TÜRK-İŞ EYLEM KARARLARI ALDI
TÜRK-İŞ Yönetimi, “masada bitiririz” umuduyla görüştüğü Başbakan’dan eli boş dönünce eylem kararları aldı. Türk-İş tüm üyelerini bugün akşam iş çıkışı AKP il binaları önüne çağırdı. Salı günü bir saat işe geç başlama kararı da alan Türk-İş, yeni eylem kararları için Başkanlar Kurulu’nu Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağırdı.
Türk-İş yönetimi dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir saati aşkın süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede olumlu sonuç alamayan Türk-İş yönetimi, Kamu Koordinasyon Kurulu üyeleri ile Başbakanlık’ta değerlendirme toplantısı yaptı.
Görüşme ve değerlendirme toplantısının ardından Başbakanlık önünde gazetecilere açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, daha önce Bakan’la görüşmede getirilen birinci yıl için yüzde 3 artı 3’lük teklifin Başbakan tarafından yüzde 3 artı yüzde 4 olarak getirildiğini, ikinci yıl için ise yüzde 2,5 artı 2,5’luk teklifin aynı kaldığını, enflasyonun aşması halinde farkın verileceğinin söylendiğini aktardı.
Bu tekliflerin Başbakan ile görüşmenin ardından Kamu Koordinasyon Kurulu ile değerlendirdiklerini belirten Kumlu, “Biz 2008 yılı enflasyonunu istedik. Enflasyon yüzde 10.06 olarak gerçekleşmişti. Öyle bazılarının söylediği gibi, ‘Hükümet yüzde 3 artı 3 önerdi, Türk-İş yüzde 20 istedi, arada uçurum var’ değil. Yüzde 6 gibi bir vergi kayıbımız var. Başbakan’a Ocak ayında aldığımızı Aralık’ta da versinler imzalayalım” dedik diye konuştu.
Başbakan’la görüşmeye umutlu gittiklerini ve “Biz Başbakan’la bunu masada çözeriz” diye baktıklarını belirten Kumlu, üzüldüklerini belirtti. Başbakan’a “memurları, işçileri enflasyon altında ezdirmeyecekleri” sözlerini hatırlattıklarını belirten Kumlu, bu rakamların kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Kamu Koordinasyon Kurulu ile bugün tüm illerde iş çıkışı AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapma kararı aldıklarını belirten Kumlu, 7 Temmuz Salı günü sabah bir saat işe geç başlayacaklarını, 8 Temmuz Çarşamba günü de Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü toplayacaklarını açıkladı.
Düşük ücretlerle ilgili taleplerinin, en düşük ücretin 1230 TL olması olduğunu da hatırlatan Kumlu, Başbakan’ın bu konuya değinmediğini ama Bakan Hayati Yazıcı’nın önerdikleri 25 TL’yi yeniden değerlendirebileceklerini söylediğini de aktardı.
Kumlu, “Güveniyorduk Sayın Başbakan’la masada bu işi çözeceğimize, ama bitiremedik, üzüntülüyüz” dedi. Sorular üzerine, halen Basın-İş, Yol-İş, Tez Koop-İş ve Türk Metal’de grev kararları alındığını belirten Kumlu, Koordinasyon Kurulu olarak bu kararları aldıklarını, asıl değerlendirmeyi Başkanlar Kurulu’nda yapacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sinter işçilerinden kararlılık yürüyüşü

SONRAKİ HABER

İETT’de kokart eylemi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...