02 Temmuz 2009 00:00

Kenan Evren ismine AKP koruması

KENAN Evren’in ikamet ettiği Muğla’da isminin okul, cadde ve parklardan silinmesine Muğla Valiliği engel oldu. Muğla İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyelerinin karşı çıkmasına rağmen aldığı...

Paylaş

KENAN Evren’in ikamet ettiği Muğla’da isminin okul, cadde ve parklardan silinmesine Muğla Valiliği engel oldu. Muğla İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyelerinin karşı çıkmasına rağmen aldığı kararın veto edilmesi ile Kenan Evren’in ismi, Muğla sokaklarında yaşamaya şimdilik devam edecek.
Türkiye hararetli bir biçimde 12 Eylül’le hesaplaşma ve darbecilerin yargılanmasını tartışıyor. Ergenekon soruşturması ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı ile ilgili süren tartışmada, CHP geçici 15. maddenin kaldırılması ve 12 Eylülcülerin yargılanmasını teklif etti. Kamuoyunda yürüyen tartışmalara ve siyasetçilerden gelen açıklamalara bakılırsa, başta hükümet olmak üzere herkes darbeye karşı. Görüntü böyle, ancak değil darbecilerin yargılanması, isimlerinin sokak, meydan ve okullardan silinmesi gündeme geldiğinde bile yol alınamıyor. Darbecilere karşıtlık konusunda bayrağı kimseye bırakmak istemeyen AKP, iş somut adım atmaya gelince 12 Eylülcülere kalkan oluyor.
DEMOKRASİ İÇİN TURNUSOL KAĞIDI
Muğla İl Genel Meclisi’nin Başkanı olan CHP’li Zeki Köylü, kararın alınma gerekçesini, “Eğer Türkiye’de gerçek bir demokrasi varsa 12 Eylülcülerin isimleri Türkiye’den silinmelidir” diye açıklıyor. Türkiye’de yaşananların 1980 darbesinin günümüze yansıması olduğunu ifade eden Köylü, sözlerine şöyle devam ediyor: “İstedik ki Salazar’ın adını Portekiz’den silen demokrasi, Pinochet’nin adını Şili’den silen demokrasi, Franko’nun adını İspanya’dan silen demokrasi eğer Türkiye’de de varsa, 12 Eylül darbecilerinin adını Türkiye’den de silmelidir.” Farklı söylemleri olan siyasetçilerin eylemlerinde ne yaptığını açık ve net şekilde kamuoyunun önüne getirmek istediklerini belirten Köylü, karara AKP’li üyelerin muhalefet etmesine tepkili. AKP’lilerin demokratikleşme konusunda tribüne oynadığını söyleyen Köylü, bu karar alınırken AKP’li üyelerin tutumunun siyasetteki ikiyüzlülüklerini ortaya koyduğunu ifade ediyor. Muğla’nın Fethiye ilçesinde de bir okuldan Kenan Evren isminin silinmesi için verilen önerge, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile reddedildi.
İKİ VALİ İKİ TUTUM
Darbecilerin adlarının Muğla’daki okul, cadde, sokak ve meydanlardan silinmesi önerisinde bulunduklarını belirten Köylü, bu kararı verme yetkileri olmadığı için de ‘tavsiye kararı’ çıkarttıklarını söyledi. Adların kaldırılması kararını verebilecek olan tüm kurum ve kuruluşlara bu tavsiye kararını ilettiklerini belirten Köylü, kararın valilik tarafından veto edilmesini eleştirdi. AKP’li üyelerin de katılımı ile İzmir’de alınan benzer bir kararın valilik tarafından veto edilmediğini hatırlatan Köylü, “Ancak Muğla Valiliği tarafından bu karar veto edildi ve geri çevrildi” dedi. Zeki Köylü, iki ilin valiliklerinin çelişkili tutumlarının bürokraside 12 Eylül ile hesaplaşma konusundaki çelişkiyi ortaya koyduğunu söyledi. (MUĞLA)
Nuri Alikoç
ÖNCEKİ HABER

JÎN Û JİN

SONRAKİ HABER

Karar mini zirvede mi alındı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...