02 Temmuz 2009 00:00

Çadırlar barış için kuruldu

Bölgede artan askeri operasyonların son bulması ve PKK’nin çatışmasızlık kararına cevap verilmesi için Barış Anneleri ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği...

Paylaş

Bölgede artan askeri operasyonların son bulması ve PKK’nin çatışmasızlık kararına cevap verilmesi için Barış Anneleri ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) tarafından Diyarbakır, Van, Batman ve Doğubeyazıt’ta barış çadırları kuruldu. Mersin, Siirt, Kozluk ve Kurtalan’da çadır kurulmasına izin verilmezken, yapılan eylemlerde barış talebi dile getirildi.s.6
‘BARIŞ MUTLAKA GELECEK’
Diyarbakır’da Bağlar Kaymakamlığı önünde ‘barış çadırı’ kuruldu. Çok sayıda kadının katıldığı barış çadırı açılışında, kadınların barışı simgeleyen beyaz tülbentler takması dikkat çekti. Kürtçe yazılan “Ji bo aştiyek bi rûmet û mayinde agirbesta duali (Onurlu ve kalıcı bir barış için çift taraflı ateşkes)” pankartının açıldığı çadıra, “Bu ülkenin barışa ihtiyacı var”, “Doğurdum büyüttüm ama öldürtmeyeceğim”, “Bu kanı durdurun barış eli havada kalmasın” dövizleri asıldı. MEYA-DER Yöneticisi Zuhal Odabaşı burada yaptığı açıklamada, yerel seçimlerden sonra Kürt sorununun çözümü için yapılan açıklamaların aksinin yaşandığını söyledi. DTP’ye yönelik operasyonlarla demokratik kitle örgütlerinin illegalize edilmeye çalışıldığını ifade eden Odabaşı, savaşın Kürt halkının vicdanında derin yaralar açtığını belirtti. AKP Hükümeti’ne seslenen Odabaşı, Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması gerektiğini söyleyerek, “Kürt kimliği ve kültürünün anayasal güvence altına alınması ve demokratik özerklik projesinin yaşama geçirilmesi vazgeçilmez talebimizdir” dedi. Operasyonların derhal durdurulmasını isteyen Odabaşı, “Bu topraklara barışın mutlaka geleceğine inanıyoruz” dedi.
BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ
Batman’da ise yüzlerce kişi Batman Adliyesi önünde bir araya geldi. Burada açıklama yapan DTP Batman İl Başkanı Ahmet Solmaz, 30 yıldır devam eden iç savaş koşullarının artık sürdürülemeyecek noktaya geldiğini belirterek, Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Batman’daki etkinliğe katılan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk Kürt sorununun savaş ve operasyonlarla çözülemeyeceğini belirterek, yeni ve onurlu bir yaşam için Kürt halkının mücadelesine sahip çıkacağını söyledi. Kozluk’ta da Hükümet Konağı önünde ‘barış çadırı’ kuruldu. Çadırın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan polis, trafik kazasında yaşamını yitiren Hüsnü Ablay ile Cihan Deniz’in fotoğraflarının yer aldığı “Şehidê Kürdistanê nemirin” yazılı pankartın çadıra asılmasına müdahale etti. Batman’ın Beşiri ilçesinde de çadır kuruldu. Doğubeyazıt’ta yaklaşık 1500 kişi, kaymakamlık binasına yürüdü. Yürüyüşün ardından kaymakamlık önünde kurulan barış çadırına oturan kadınlar, “Ne gerilla annesi ne de asker annesi ağlamasın” pankartı astı.
DTP Van il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Çözümün yolu diyalogdan geçer” pankartıyla Cumhuriyet Caddesi’ne kadar yürüdü. Beşyol mevkii valilik karşısında bulunan alanda barış çadırı açıldı. Barış Anneleri ve MEYADER tarafından organize edilen barış etkinliği, 3 hafta boyunca her çarşamba aynı yerde gerçekleştirilecek.

SİİRT VE MERSİN’DE POLİS ENGELİ
Siirt’te valilik önünde kurulmak istenen barış çadırına ise izin verilmedi. Valilik önünde barış çadırı kurmak isteyen gruba polisin izin vermemesi üzerine grup üyeleri, Siirt Belediye Parkı’na geçerek barış çadırını burada kurdu. Eyleme ilişkin açıklama yapan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’ın konuşması sırasında polisler Sadak’ın yanında bulunan korumasından kimliğini vermesini istediler. Bunun üzerine Sadak, polislerle tartıştı. Polis ile Sadak arasında yaşanan tartışma sırasında bir başka polis grubu da Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ayşe Bilir’i, hakkında, Diyarbakır’da açılan bir davadan dolayı arama kararı bulunduğu gerekçesiyle gözaltına aldı. Siirt’in Kurtalan ilçesinde de kaymakamlık önünde kurulmak istenen “barış çadırı”na polis izin vermedi. Burada yaşanan gerginliğin ardından grup, Barış Manço Parkı’nda yarım saatlik oturma eylemi yaptı.
Mersin Demokratik Kent Meclisi üyeleri, DTP il binasında bir araya gelerek, Mersin Valiliği’ne yürüdü. Sloganlarla yürüyen kitleyi, Enteller Sokağı Ak Bank önünde durduran polis, valiliğe yürünmesine izin vermedi. Bunun üzerine burada basın açıklaması yapıldı. Açıklama yapan DTP Mersin İl Yöneticisi Ahmet Aka, güvenlik güçleri ve devletin halkın sorunlarını dinlemeyle görevlendirdiği Mersin valisinin, barış taleplerine tahammül göstermediğini söyledi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

54 belediye başkanı yargılandı

SONRAKİ HABER

Tırpancılar için hayat zor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...