02 Temmuz 2009 00:00

2009’u batırdık umudumuz 2010’da!

AKŞAM saatlerinde Bıçakçılar Sitesi’nde bulunan çorap atölyelerinden makine sesleri yükseliyor. Saat 21.00, işçiler çay molası vermişler. Fakat eskisi kadar çok işçiye rastlayamıyoruz. Nedeni açık: Kriz.

Paylaş

AKŞAM saatlerinde Bıçakçılar Sitesi’nde bulunan çorap atölyelerinden makine sesleri yükseliyor. Saat 21.00, işçiler çay molası vermişler. Fakat eskisi kadar çok işçiye rastlayamıyoruz. Nedeni açık: Kriz. Var olan atölyelerin ise önemli bir bölümünde sahipleri çalışıyor.
Atölyelerinin önünde akşam yorgunluğunu atmak için çaylarını yudumlayan Özcan ve Remzi ustaların yanına oturuyoruz ‘merhaba’ diyerek. Bir süre kendimizi tanıtıp havadan sudan konuştuktan sonra sohbet doğal olarak krizi teğet geçmiyor. Özcan ve Remzi Usta başlıyor yaşadıkları zorlukları anlatmaya. Ancak sohbet boyunca en çarpıcı sözler, Özcan Usta’nın ağzından şöyle dökülüyor: “2009’u sildik, umutlarımızı 2010’a bıraktık. Neden mi? Çünkü çok sayıda atölye kapandı. Seneye kapanan yerlerin işlerini biz alacağız.”
‘MEMURDAN FAZLA ALIRDIK’
Söze 1983’ten beri çorapçılık yapan Remzi Usta başlıyor. Remzi Usta, son yıllarda kâr edemediklerini anlatıyor ve ekliyor: “90’lı yıllarda çorapta çalışan bir işçinin haftalığı devlet memuru kadardı. Aileler çocuklarını kulaklarından tutup atölyeye getirirdi. Ama artık çorapta çırak yetişmiyor, kimse gelmiyor.” Kriz ile birlikte birçok atölyenin geri dönüşü olmamak üzere kapatıldığını belirten Remzi Usta, atölye sahiplerinin aslında 1200 üyeli bir derneklerinin olduğunu ama yeteri kadar işletemediklerini söylüyor.
2009 BATAK YIL
Daha sonra sözü Özcan Usta alıyor. Bölgede birçok fason atölyenin olduğunu söyleyen Özcan Usta, bu atölyelerin iş alabilmek için büyük fabrikaların düşük fiyatlarına boyun eğmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Remzi Usta, asıl suçun dernek çatısında bir araya gelmedikleri için kendilerinde buluyor. “Kısmet” diyerek sözü geri alan Özcan Usta, birçok atölye geri dönüşü olmamak üzere kapatıldığı için, 2009 yılını batak saydıklarını, işlerin gelecek sene artacağı inancıyla umutlarının 2010’a kaldığını dile getiriyor.
PİYASAYI FABRİKALAR BELİRLİYOR
Başka bir atölyenin önünde karşılaştığımız Mehmet Bozdağ, krizle birlikte işçi sayısının çok azaldığını söylüyor. Çorap piyasasını Alpim, Çelik ve Atlas gibi büyük çorap firmalarının belirlediğini dile getiren Bozdağ, büyük firmaların krizi de bahane ederek buradaki fiyatları düşürdüklerini ve ödeme yapmadıkları söylüyor. Bu nedenlerle fason atölyelerin kimilerinin kapattığını, kiminin de zor durumda olduğunu belirtiyor.
Bozdağ, “Eskiden 10 kişinin çalıştığı atölyede şimdi 2-3 kişi çalışıyor. Bunların çoğu da atölye sahibi. Geçen hafta 40 bilgisayarlı, 20 mekanik çorap makinesi olan bir arkadaş benden borç istedi. Bırakın çay parası ödemeyi birilerinden borç ister duruma düştüler” diyerek durumu özetliyor.
(İstanbul)
Ekin Aktürk / Şener Doğan
ÖNCEKİ HABER

Evrensel dağıtımına engelleme

SONRAKİ HABER

Patron kanunları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...