03 Temmuz 2009 00:00

Obama, en büyük saldırı emrini verdi

ABD Başkanı Barack Obama, göreve geldikten sonra ABD güçlerinin Afganistan’daki en büyük operasyonu için saldırı emrini verdi. Saldırının Afgan güçleriyle birlikte yapıldığını kaydeden ABD’li askeri yetkililer...

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, göreve geldikten sonra ABD güçlerinin Afganistan’daki en büyük operasyonu için saldırı emrini verdi. Saldırının Afgan güçleriyle birlikte yapıldığını kaydeden ABD’li askeri yetkililer, Taliban’ın, haşhaş üretim merkezi Helmand vilayetinden temizlenmesi ve bölgenin “isyancı” güçlerin tehdidinden kurtarılmasını amaçladıklarını iddia ettiler. Operasyon, 2004 yılında Irak’ın Felluce kentindeki operasyonun ardından düzenlenen en büyük deniz piyadesi operasyonu olma özelliği taşıyor.
4 BİN İŞGAL ASKERİ KATILIYOR
“Hançer Darbesi” adı verilen saldırı, dün yerel saatle 01.00’de başladı. 4 bin civarında işgal askeri ile 650 Afgan güvenlik görevlisinin katıldığı operasyon, “şimdiye kadar olanların en büyüğü ve en hızlısı” şeklinde nitelendiriliyor.
Helikopterler, vilayetin başkenti Laşkargah’tan 30 kilometre uzaklıktaki Nava köyüne yüzlerce asker taşıdı. ABD’li Tuğgeneral Larry Nicholson, “Gittiğimiz yer kalacağımız, kalacağımız yer ise Afgan güvenlik güçleri için yeterli güvenlik şartlarını sağlayacağımız yer olacak” açıklamasını yaptı. Bu açıklama, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme niyeti olmadığını açıkça ortaya koyuyor.
YENİ AFGAN STRATEJİSİ!
ABD Başkanı Barack Obama’nın işgal önceliğini Irak’tan Afganistan’a kaydırmayı hedefleyen yeni stratejisine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yıl sonuna kadar Afganistan’a 21 bin asker daha yollayıp, ülkedeki toplam ABD askeri sayısını 68 bine çıkarmayı hedefliyor.
Afganistan’daki hava operasyonlarının sivil ölümlerine neden olmaları, halkta ve uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Obama döneminin, bu ilk büyük operasyonda hava kuvvetlerine daha sınırlı görev vereceği ve zorunlu olmadıkça insansız uçakların kullanılmayacağı ifade ediliyor. Bu durum, hava saldırılarının Taliban militanları karşısında yeterince etkili olmadığının kabulü anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER)

PAKİSTAN SINIRI GÜÇLENDİRİYOR
Pakistan, ABD askerlerinin Afganistan’da başlattıkları ilk büyük operasyon nedeniyle sınıra asker takviye etti. Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Athar Abbas, Taliban güçlerinin olası sınır geçişlerine karşı ordunun hazır olduğunu söyledi. Abbas, Taliban güçlerinin durdurulması için sınırı güçlendirmek üzere sınırın diğer bölgelerinden Helmand tarafına daha fazla asker kaydırıp konuşlandırdıklarını açıkladı.
Bu arada, Pakistan’da yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 2 polis öldü, 5 polis de yaralandı.
Polis yetkilileri, ülkenin kuzeybatı kesiminde, Afganistan sınırı yakınındaki Peşaver kentinin dış kesimlerinde meydana gelen olayda, bombanın polis ve silahlı aşiret üyelerinin araçla geçtiği sırada patladığını, yaralıların hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

ZELAYA’NIN DÖNÜŞÜ ERTELENDİ

SONRAKİ HABER

Kemal Özer son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...