03 Temmuz 2009 00:00

ZELAYA’NIN DÖNÜŞÜ ERTELENDİ

HONDURAS’ta darbeyle görevden alınan Devlet Başkanı Manuel Zelaya, ülkesine dönüşünü erteledi.

Paylaş

HONDURAS’ta darbeyle görevden alınan Devlet Başkanı Manuel Zelaya, ülkesine dönüşünü erteledi. ABD yönetimi, soruna “müzakerelerle çözüm bulma şansı vereceği” gerekçesiyle bu kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
ABD yönetiminden bir yetkili, Zelaya’nın ülkesine dönmeyi ertelemesinin “doğru bir karar olduğunu” söyledi. Yetkili, Amerikan Devletler Örgütü’nün (OAS), soruna karşılıklı müzakerelerle çözüm bulunması için çaba göstereceğini, Zelaya’nın ülkesine dönmesini ertelemesinin, bu müzakereler için bir imkan sağlayacağını ifade etti.
Öte yandan, Barack Obama yönetimi, Honduras’a yönelik yardımların dondurulması kararını birkaç gün erteledi. Amerikan Kalkınma Bankası da, darbe nedeniyle, bu ülkeye yönelik tüm kredileri dondurdu. Banka Başkanı Luis Alberto Moreno, bu ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesine değin kararın yürürlükte kalacağını söyledi.
DARBECİLER: OAS’LA GÖRÜŞMEYİZ
Honduras’ta darbe sonrası devlet başkanlığına atanan Roberto Micheletti, askeri darbeyle devrilen Manuel Zelaya’nın ülkeye geri dönüşüyle ilgili Amerikan Devletleri Örgütü’yle hiçbir görüşmede bulunamayacaklarını belirtti.
Micheletti, Zelaya hakkında görevdeyken işlediği suçlarla ilgili tutuklama kararı bulunduğunu, bu yüzden OAS ile hiçbir görüşmede bulunamayacaklarını ve hiçbir anlaşma sağlayamayacaklarını ifade etti.
ÖZGÜRLÜKLER ASKIDA
Honduras Kongresi, hafta sonuna kadar uygulanacak sokağa çıkma yasağı süresince ülkedeki birçok anayasal özgürlüğün geçici olarak askıya alınmasını onayladı. Oturuma katılan milletvekillerinden Doris Gutierrez, saat 22.00’den 05.00’e kadar süren sokağa çıkma yasağı uygulaması boyunca geçerli olacak bu karar uyarınca, insanların 24 saatten daha fazla süreyle gözaltında tutulabileceğini, toplanma özgürlüğü ve serbest dolaşım hakkının askıya alınabileceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

Obama, en büyük saldırı emrini verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...