03 Temmuz 2009 00:00

Dev otoyol ihalesinde onay tamam

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate çekecek olan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi ihalesi onaylandı. Otoyolu Nurol-Astaldi Grubu yapacak.

Paylaş

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate çekecek olan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi ihalesi onaylandı. Otoyolu Nurol-Astaldi Grubu yapacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi ihalesi için 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay ortak girişim grubunun teklifini onayladı.
Yıldırım’ın da katılacağı basın toplantısı öncesinde dağıtılan basın bültenine göre iki katılımcının olduğu ihalede, diğer teklifi Cengiz-Kolin-Limak-Mapa Konsorsiyumu 34 yıl 9 ay yapım ve işletme görev süresi teklifiyle vermişti.
Bültene göre projede otomobil için ücret İzmit Körfez Köprüsü için KDV hariç 35 dolar, otoyol içinse KDV hariç 0.05 dolar/metre olarak belirlendi. Projede ayrıca, 400 milyon liraya kadar olan kamulaştırma bedellerinin ihaleyi kazanan şirketçe üstlenileceği de karara bağlandı. İşin yapım süresi ise 7 yıl olarak öngörülüyor.
Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük Yap-İşlet-Devret (YİD) projesi olan ve uzmanlarca 6 milyar dolarlık yatırım içerdiği söylenen İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi için yapılan ihalenin sonucu, Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) sunulacak.
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, YPK’dan en kısa sürede gerekli onayın çıkacağını, temmuz ayında yükleniciyle sözleşme imzalamayı hedeflediklerini belirterek, projenin temelinin en kısa sürede atılacağını söylediler.
İSTANBUL-İZMİR KISALACAK
Konsorsiyumda yer alan Göçay İnşaat’ın ortağı ve Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, projenin en önemli unsurunun İzmit Körfezi üzerine inşa edilecek köprü olacağını ve bunun İstanbul Boğaz Köprüsü gibi asma köprü olarak inşa edileceğini belirterek, “İstanbul köprüsü gibi düşünün, 3 bin metre uzunluğunda olacak. İki ayağın arasındaki açıklık 1.700 metre olacak” dedi.
İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Gebze’den başlayacak ve İzmit Körfezi’ni köprüyle geçerek Orhangazi’ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.
Karayoluyla 6.5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi, proje tamamlandığında 3.5 saate inecek.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yatağan maden işçileri köleliğe ‘dur’ diyecek

SONRAKİ HABER

Çinli otomotivcinin Karasu’da alan talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...