03 Temmuz 2009 00:00

Yatağan maden işçileri köleliğe ‘dur’ diyecek

Güney Ege Linyit İşletmeleri (GELİ) Müessesesi Yeniköy Linyit İşletmesi Müdürlüğü işçileri taşeronlaştırmayı engellemiş olmanın moralini yaşıyor.

Paylaş

Güney Ege Linyit İşletmeleri (GELİ) Müessesesi Yeniköy Linyit İşletmesi Müdürlüğü işçileri taşeronlaştırmayı engellemiş olmanın moralini yaşıyor. Sendikaları Maden-İş’le birlikte verdikleri 17 günlük direniş sonucu ihalenin iptal edilmesini sağlayan işçiler, ihaleye konu olan patlatma işinin kendilerine yaptırılmasını sağladılar.
Türkiye genelinde 9 bin işçisi olduğunu öğrendiğimiz Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Yatağan’daki ocaklarında 1100 işçi çalışıyor. Bir zamanlar çalışan işçi sayısı 1800 civarındaymış. İşçi sayısının düşmesindeki en büyük neden 1990 yılından itibaren yoğun bir şekilde uygulanan özelleştirme ve kamu kuruluşlarını küçültme politikaları.
KAZA RİSKİ ARTTI
Bir yandan da işçiler emekli olmaya zorlanıyorlar. Ancak emekli olan işçinin yerine ise yeni işçi alınmıyor. İşçiler için 3 kişinin yaptığı işin 1 kişiye yaptırılması anlamına gelen bu uygulama, kaza riskini de artırıyor. İşverenler ise bir yandan da hizmet alımı adı altında taşeronlaştırma yolunu seçiyorlar. Toplusözleşmelerin önünü tıkayan ve çok düşük ücretlerle işçi çalıştırmanın önünü açan taşeronlaştırma üretimin kalitesini de olumsuz etkiledi.
Türk-İş Muğla İl Temsilcisi ve T. Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, kamuda hayata geçirilen bu politikalardan vazgeçilmesinin ve TKİ’nin tüm işlerinin kurumun kadrolu işçileri tarafından yapılmasının zorunluluk olduğunu ifade ediyor. “Çünkü madencilik doğası gereği içerdiği riskler nedeniyle özellikle bilgi, deneyim ve uzmanlık gerektiren bir iş koludur” diyen Girgin, kanunlarda da belirtildiği gibi TKİ’de kadrolu işçilerle üretim yapılmasının esas olduğunu vurguluyor.
DEVLET ELİYLE KÖLELİK DÜZENİ
Türk-İş ile hükümet arasında süren kamu toplusözleşme görüşmelerinde telaffuz edilen yüzde 3 zam teklifi ve esnek çalışma dayatması ise ne işçilerin ne de işçilerin örgütlü olduğu sendikaların kabul edebileceği bir şey değil. Girgin, hükümetin politikalarını “Örgütlülüğün ortadan kaldırılması, sendikaların bertaraf edilmesi ve devlet eliyle kölelik düzeninin yerleştirilmesi” olarak nitelendiriyor.
Girgin maden işçilerinin toplusözleşmelerdeki taleplerini ise şöyle sıralıyor: “TKİ ve diğer kamu kuruluşlarının tasfiyesinden vazgeçilmelidir. Emekli olan işçilerin yerine en fazla yüzde 10 oranında yeni işçi alınacağına dair Bakanlar Kurulu kararı derhal kaldırılmalıdır. Sendikal örgütlenmelerin ortadan kaldırıldığı, işyerimizde işçi değil köle çalıştırılmaya başlandığı, iş güvencesinden ve sosyal haklardan yoksun, insan emeği üzerinden kâr elde edilen taşeron ve hizmet alımları derhal yasaklanmalıdır.”
MİTİNG YAPILMASI PLANLANIYOR
AKP Hükümeti’nin 7 yıllık dönemi boyunca sözleşme sürecinin diplomasi yolu ile çözülemeyeceğini çok iyi anladıklarını vurgulayan Girgin, krizin işçiler ve emekçiler üzerinde daha çok hissedildiği bu dönemde Türk-İş’in daha etkin kararlara imza atmasını beklediklerini ifade etti. Girgin şöyle devam etti: “TKİ’de yaygın olarak uygulanan taşeron ve hizmet alımları sonucunda maden işçileri TİS’ten ve sendikal mücadele ile elde edilen haklardan uzaklaştırılıyor. Bu gidişe dur denmediği taktirde artan emekliler nedeniyle de TİS düzeninin dışında kalma riski artmaktadır. Maden işçileri örgütlülük bilinciyle ve elbirliğiyle bu durumu mutlaka tersine çevirecektir.”
Yeniköy Linyit İşletmeleri’ndeki eylemden sonra Yatağan’daki kitle örgütleri, siyasi partiler ve köy muhtarları ile yapılan bir toplantıdan Yatağan’da bir miting yapma fikrinin öne çıktığını hatırlatan Girgin, AKP Yatağan İlçe Başkanı’nın maden işçilerinin sorunlarını aktarmak için Enerji Bakanlığı ile bir randevu ayarlayabileceğini aktardığını, bu görüşmeden olumsuz sonuç çıkması halinde miting için gerekli çalışmaları başlatacaklarını bildirdi. Girgin “Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya, işsizlik ve yoksulluğa karşı, yöre halkının da sahiplendiği bir miting yaparak bu gidişe dur demek istiyoruz” dedi.

YENİ BAŞKAN İSMAİL ASLAN
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ekrem Fedai’nin vefatı ile boşalan genel başkanlık görevine Genel Mali Sekreter İsmail Aslan getirildi. Maden-İş Yönetim Kurulu içinde de görev değişiklikleri yapıldı. Yeni görev dağılımı şöyle: Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Levent Eşiyok, Genel Sekreter Vedat Ünal, Mali Sekreter Murat Bekem, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nurettin Akçul, Genel Toplusözleşme ve Mevzuat Sekreteri Durmuş Düzgün, Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız. (Yatağan/EVRENSEL)
Funda Canoğlu
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Dev otoyol ihalesinde onay tamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...