04 Temmuz 2009 00:00

‘Hayattan yana bir şairdi’

Salı günü hayatını yitiren Şair Kemal Özer’in cenazesinde acı ve yas vardı. Sivas katliamının yıl dönümünde toprağa verilen Özer sevenleri eşliğinde alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Paylaş

Salı günü hayatını yitiren Şair Kemal Özer’in cenazesinde acı ve yas vardı. Sivas katliamının yıl dönümünde toprağa verilen Özer sevenleri eşliğinde alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı.
Kemal Özer için Fatih’teki Muratpaşa Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninde, eşi Gülşah Özer, kızı Simge Özer Pınarbaşı ve diğer aile üyeleri taziyeleri kabul etti. Gülşah Özer, “Benim için ölmedi, kalbimizde yaşayacak. Eserleriyle hep yaşatacağız” dedi. Kemal Özer’in dostlarının, arkadaşlarının ve sevenlerinin katıldığı cenaze töreninde Kemal Özer’in edebiyatımız açısından çok derin bir kayıp olduğu vurgulandı.
74 yaşında vefat eden Kemal Özer’in cenazesi, önceki gün ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığı’na defnedildi. Törende dostlarına ve arkadaşlarına Kemal Özer’i sorduk.
EMEKTEN TAVİZ VERMEDİ
Kemal Özer’in çok eski dostu ve arkadaşı olduğunu söyleyen Cengiz Bektaş, “Buraya gelirken beraber olduğumuz yerlerden geçtim. Beraber okuduğumuz okulu gördüm. Ben bir dönem yurt dışına gittim ama döndüğümde gene kaldığımız yerde buluştuk. Emekten ve güzellikten taviz vermedi Kemal Özer” şeklinde konuştu. “Türk edebiyatının ve biz sevenlerinin başı sağolsun diyen Bektaş, “Eserleri onu yaşatacak” şeklinde konuştu.
Toplumcu gerçekçi şiirimizin önemli bir ismini kaybettiğimizin altını çizen Şair Müslim Çelik, “Kemal Özer toplumcu şiirimizin önemli bir ismiydi. Kendisini toplumcu gerçekçi şiirin saflarında görmüş, işçi ve emekçiden yana tavır alan çok önemli bir edebiyatçımızdı” şeklinde konuştu. Kemal Özer’in tutarlı bir şair kimliğiyle günümüze kadar gelen şiirini yaşamın içerisinden bulup çıkaran bir isim olduğunu ifade eden Çelik, “Kemal Özer’in şiiri yapay değil doğal bir şiirdir. Yeniliklere açık bir şiirdir. Şiirini emekle üretmiş ve kurmuştur. Nâzım Hikmet gibi Kemal Özer de bu ülke şiiri için önemli bir değerdi” dedi.
HAYATTAN YANA TARAFTI
Kemal Özer’i 40 yıldan bu yana tanıdığını belirten Egemen Berköz, Kemal Özer’in hayattan yana taraf olan, hayatla dalga geçmeyi başaran çok iyi bir insan olduğunu söyledi. “Kemal Özer, çok şakacı ve sevimli bir insandı. İnsanlarla dost olmayı seven bir kişiydi. Son İstanbul Şiir Festivali’nde beraberdik. Çok üzgünüm, hiç beklemediğimiz bir ölümdü. Edebiyatımız bir değeri daha yitirdi” şeklinde konuştu.
Şairin yakın dostu Adnan Özyalçıner ise “Kemal Özer, yaşamı şiir, şiiri yaşam olan bir şairdi” şeklinde konuştu. Kemal Özer’in büyük bir usta olduğuna değinen Özyalçıner, Kemal Özer’in yaşamı herkesin eşit olarak paylaşabileceği bir yaşam olarak gördüğüne değindi. Kemal Özer’in şiiri de yaşam gibi özgürce paylaşabileceği bir şiir olarak istediğini ifade eden Özyalçıner, “Kemal Özer hem yaşamı hem de mücadelesiyle değiştirdi” dedi.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Enver Ercan, Kemal Özer’in her zaman yaşamdan yana olan, yaşamdan yana tavır olan bir şair olduğunu ifade etti. Kemal Özer’in kitap isimlerinde dahi yaşamdan yana bir hal olduğuna değinen Ercan, “Kemal Özer’in son kitabı Temmuz İçin Yaralı Semah’ta sanki bir hayatın parantezini kapatır gibidir. 2 Temmuz günü toprağa verilmesi de ayrıca anlamlı” şeklinde konuştu. Varlık dergisinde 9 sene boyunca görev yaptığına değinen Ercan, “Kemal Özer, dergiyi çalıştığı dönem boyunca sosyalist edebiyatın kalesi haline getirdi. Hepimizin kaybı büyük, başımız sağ olsun” dedi.
ÖRNEK BİR EDEBİYATÇIYDI
Şair Mustafa Köz ise edebiyat dünyasındaki ölümlerin peş peşe geldiğine değindi. Kemal Özer’in vefatının erken olduğuna değinen Köz, “Acımız büyük” şeklinde konuştu. Özer’in vefatının edebiyatın kaybı olduğuna değinen Köz, “Günden güne insana yabancılaşan bir şiirle karşı karşıyayız. Kemal Özer’in şiiri ise hayata paralel hayata kopuk olmayan bir şiir oldu” dedi. Kemal Özer’in genç edebiyatçılara da örnek bir edebiyatçı olduğuna değinen Köz “Belki bu ölümle beraber toplumcu şiirin sürdürülmesi gereken bir değer olduğu yeniden keşfedilir” şeklinde konuştu.
Kemal Özer’in kaybının sadece edebiyat olarak değil insan olarak varlığıyla da önemli bir eksiklik olduğuna değinen Şair Efe Duyan “Artık edebiyatımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kemal Abi bir kitabı için senelerce uğraşırdı. Onun için edebiyat bir işçilikti. Çok farklı bir şiir yazma tarzı vardı. Onun yokluğunu çok hissedeceğiz. Edebiyatımızda artık bazı değerler artık hiç yerinde olmayacak” şeklinde konuştu.
YAZDIKLARIYLA ARAMIZDA OLACAK
Şair Ataol Behramoğlu ise “Çok yakın bir dostumu, gençlik yıllarımdan beri tanıdığım çok özgün bir edebiyatçıyı yitirdik” dedi. Kemal Özer’in toplumcu şiirin çok önemli bir temsilcisi olduğuna değinen Behramoğlu, “Biz dostları onu hep anımsayacağız. Yazdıklarıyla hep aramızda olacak” şeklinde konuştu.
Gazeteci-Yazar Doğan Hızlan da çok önemli bir şairi kaybettiklerini belirterek, “Özer’in, Sivas olaylarının yıl dönümünde aramızdan ayrılması ayrıca üzüntü verici, büyük bir değer kayboldu” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Refik Sıla Güvenç
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Emel Kayın’ın öykü mimarlığı ve ‘Mekân Hikâyeleri’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...