04 Temmuz 2009 00:00

Savaşta ısrar!

Geçtiğimiz aylarda yetkililer tarafından yapılan açıklamalar ve PKK’nin ilan ettiği çatışmasızlık kararı silahların susması için adım atılması taleplerini yoğunlaştırmıştı.

Paylaş

Geçtiğimiz aylarda yetkililer tarafından yapılan açıklamalar ve PKK’nin ilan ettiği çatışmasızlık kararı silahların susması için adım atılması taleplerini yoğunlaştırmıştı. Fakat bir süredir başta Şırnak, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakır ve Mardin olmak üzere bölgenin kırsal alanlarında başlatılan kapsamlı operasyonlar nedeniyle yeniden başlayan çatışmalar önümüzdeki dönem yeniden ölümlerin yaşanabileceğinin habercisi niteliğinde.
Kısa bir süre önce hükümet yetkilileri tarafından yapılan bazı açıklamalar ve özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, geçtiğimiz aylarda Prag dönüşü yaptığı, “Kürt meselesi Türkiye’nin en önemli sorunudur. Bu konuda tarihi bir fırsat var. İyi şeyler olabilir” şeklindeki açıklamalar gündemi uzun süre meşgul etmişti. Aynı dönemlerde hükümetin de konuya ilişkin kimi olumlu açıklamaları ve PKK’nin çatışmasızlık süresini uzatması silahların susmasına dair beklenti ve umutları arttırmıştı. Aynı dönemlerde çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ise silahların susmasının mümkün olmadığını belirterek ‘Arar, bulur, yok ederim’ demişti. Son günlerde yaşanan gelişmeler sürecin askerlerin istediği şekilde şekillendiğini gösteriyor.
ŞIRNAK VE SİİRT’TE ÇATIŞMA
PKK’nin çatışmazsızlık kararına rağmen bölgede operasyonlar yoğunlaşıyor. Siirt’in Eruh ilçesi ile Şırnak’ın Bestler Dereler bölgesi arasında kalan kırsal kesimde başlatılan operasyon genişleyerek sürüyor.
Bölgede operasyonlar devam ederken yer yer çatışmaların da çıktığı öğrenilirken, Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ile Siirt 3’ncü Komando Tugay Komutanlığı’ndan kalkan Skorsky tipi helikopterlerle operasyon bölgesine askerler sevk edildi. Korucuların da katıldığı operasyon hava destekli devam ederken,operasyon bölgesinde bazı noktaların havadan bombalandığı bildirildi. Besta’daki operasyonun yanı sıra Şırnak’ın sınır bölgelerine de konvoylar halinde askeri mühimmat sevkiyatı başladı. İpek Yolu üzerinden konvoy halinde askeri TIR’lara yüklü halde gönderilen mühimmatlar, Cizre ilçe merkezinden geçerek Şırnak’taki sınır birliklerine gönderildi.
TUNCELİ’DE ASKERİ SEVKİYAT
Tunceli’nin Nazimiye ilçesinin Sarıyayla, Dokuzkaya köyleri ile Pülümür ilçesinin Hasangazi, Altınhüyesin ve Kızılmescit köyleri kırsal alanında başlatılan operasyon ise genişleyerek sürüyor.
Hava destekli olarak süren operasyon bölgesine asker sevkiyatı da devam ediyor. Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Şırnak’ın İdil ilçesi arasında kalan Bagok Dağı’nda ise 3 gün önce başlatılan operasyon sürerken, operasyon sırasında onlarca hektarlık alanın yandığı belirtiliyor.
Van’ın Çatak (Şax) ilçesine bağlı Arıh yaylasına yönelik ise korucuların da katılımıyla geniş çaplı askeri operasyon başlatıldı. Çatak Tabur Komutanlığı’na bağlı çok sayıda askerin katıldığı bu operasyonun yanı sıra Van’ın
Gürpınar ilçesinde de korucuların dahil edildiği operasyon sürüyor. Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Sisé, Xenyat, Dérxust, Cemar ve Cınezur köyleri kırsal alanındaki askeri operasyon da devam ediyor.
Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsal alanında askeri operasyon sürerken, operasyonun yoğunlaştığı Hezan köyü kırsal alanında top atışları sonucu yangın çıktığı öğrenildi.
Köylüler, Hezan Jandarma Karakolu tarafından yapılan top atışları nedeniyle Mahle mezrasında çıkan yangında yüzlerce dönümlük buğday tarlalarının kül olduğu söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İnşaattan çıkan kafataslarında mermi izleri var

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...