05 Temmuz 2009 00:00

Dayatmalara karşı işçi-memur birleşti!

Hükümetin kamu sözleşmelerindeki düşük ücret ve esnek çalışma dayatmasına karşı işçiler ve memurlar birlik oldu. Türk-İş’in, Başbakan’ın ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 zam dayatması...

Paylaş

Hükümetin kamu sözleşmelerindeki düşük ücret ve esnek çalışma dayatmasına karşı işçiler ve memurlar birlik oldu. Türk-İş’in, Başbakan’ın ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 zam dayatması üzerine aldığı bir saat iş bırakma kararına, KESK’ten de destek geldi. KESK Genel Başkanı Sami Evren, 7 Temmuz Salı günü yapılacak eyleme katılacaklarını duyurdu.
KESK İstanbul Şubeler Platformu önceki gün yaptığı toplantıda, Türk-İş üyesi işçilerin eylemine İstanbul’da destek verme kararı almış ve bu kararı şubelere göndermişti. Alınan bu karar, KESK Genel Merkezi tarafından genel bir karar haline getirildi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, bu kararı dün yaptığı yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. AKP’nin emekçilere yönelik çirkin yüzünün kamu işçileriyle yürütülen toplusözleşme sürecinde bir kez daha ortaya çıktığını belirten Evren, sermayeye teşvik üzerine teşvik veren hükümetin, emekçiler söz konusu olduğunda “kaynak darlığı” ve krizi bahane etmesini eleştirdi. Toplusözleşme sürecinde hükümetin ücret artışı bir yana, reel kayıpları karşılamaya bile yanaşmadığına dikkat çeken Evren, “İktidarın çalışma barışını kökünden bozan bu yaklaşımına karşı Türk-İş’in sergileyeceği direnç, Türkiye emekçileri açısından son derece anlamlı ve önemlidir” dedi.
ÖNEMLİ BİR UYARI
Anlaşma sağlanamaması halinde grev kararlarının sendikalar tarafından uygulanacağını belirten Evren, bu noktada 7 Temmuz günü yapılacak 1 saatlik iş bırakma eylemenin hükümete önemli bir uyarı olduğunu vurguladı. Çağdışı yasalar ve uygulamalarla farklı statülere bölünmüş olsa da, Türkiye emekçilerinin bir bütün olduğunu kaydeden Evren, kamu emekçilerinin toplusözleşme sürecinde de benzer bir sürecin yaşanabileceğine dikkat çekti. Evren, “Emekçiler açısından bu bütünlüğün korunması, birleşik bir mücadele çizgisinin güçlendirilmesi son derece önemlidir. AKP, krizin bedelini emekçilere ödetmekte kararlıdır. Emekçiler bu bedeli ödememek için ortak mücadele hattında buluşmalıdır” dedi. KESK’in, Türk-İş’in eylem kararını desteklediğini belirten Evren, gerekli dayanışmayı göstereceklerini bildirdi.
BİRLİKTELİK SÜREKLİ OLMALI
KESK’in açıklamasını değerlendiren Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kararın olumlu olduğunu dile getirdi. Kamuda çalışan işçi ve memurların ortak hareket etmesi gerektiğini, ortak toplu iş sözleşmesi mücadelesinin olması gerektiğini belirten Öztaşkın, bugüne kadar bunun sağlanamadığını ifade etti. Alınan kararın önemli olduğunu vurgulayan Öztaşıkın, “Ancak bunlar sembolik destekler değil nitelikli ve sürekli olmalıdır. Bu ortaklık sürekli olmalıdır” diye konuştu. Birlikteliğin sadece sözleşmeler için değil krizden korunmak için ve saldırılara karşı da olması gerektiğini söyleyen Öztaşkın, ayrı ayrı mücadele yerine mücadelenin ortaklaştırılmasının önemine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

İşçi mücadele programı bekliyor

SONRAKİ HABER

iŞÇiYE MEYDAN OKUDU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...