05 Temmuz 2009 00:00

İşçi mücadele programı bekliyor

KAMU toplusözleşmelerinde uzlaşma sağlanamazken, işçilerin gözü 7 Temmuz Çarşamba günü toplanacak Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda. AKP Genel Merkezi’ne yapılan yürüyüş sırasında görüşlerini aldığımız işçiler...

Paylaş

KAMU toplusözleşmelerinde uzlaşma sağlanamazken, işçilerin gözü 7 Temmuz Çarşamba günü toplanacak Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda. AKP Genel Merkezi’ne yapılan yürüyüş sırasında görüşlerini aldığımız işçiler, işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri, Başkanlar Kurulu’ndan mücadele kararlarıyla çıkılmasını istediler. Yapılan eylemlere katılımın “İşçiler hazır değil” diyenlere en iyi yanıt olduğunu belirtilen işçiler ve sendikacılar, hükümet tavrından geri adım atmadığı takdirde “genel grev” kararı alınmasından yanalar.
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, Başkanlar Kurulu’ndan çok büyük beklentileri olduğunu belirterek, “Taleplerimizin o güne kadar karşılanmaması halinde Başkanlar Kurulu’ndan beklentimiz, Türk-İş’e bağlı bütün işçilerin taleplerini karşılayacak bir mücadele programını kamuoyuna sunmasıdır” dedi.
‘EYLEMLERE HAZIRIZ’
Demiryol-İş Loko Bakım İşyeri Temsilcisi Musa Eker, son dönemde işçilerin çok ciddi hak kayıpları yaşadıklarına dikkat çekti. İkramiyelerinden ve ücretlerden yapılan kesintilerin arttığını, enflasyonun hızla yükseldiğini belirten Eker, bu koşullarda hükümetin yüzde 3’lük zam önermesini eleştirdi. Eker, “Bırakın maaş artışını, hak kayıplarımızı geri istesek maaşımız yüzde 10-15 artacak” dedi. Vergi kesintileri nedeniyle ocak ayında aldıkları ücretin haziran ayında eridiğini anlatan Eker, ikramiyelerden kesilen primler nedeniyle ikramiyelerden birini “hükümete bağışlamış” durumda olduklarını dile getirdi. İşçilerin Türk-İş’in alacağı kararların arkasında durmaya hazır olduğunu kaydeden Eker, “Başkanlar Kurulu’ndan iyi haberler bekliyoruz. Eylemlere hazırız” dedi.
‘SON ÇARE GREV’
Yol-İş DLH İşyeri Baştemsilcisi Murat Alparslan, Başkanlar Kurulu toplantısından “Türkiye işçi sınıfına yakışır, ses getirecek bir karar” beklediklerini söyledi. “Ben bir işçi olarak en radikal kararların alınmasını isterim” diyen Alparslan, iş yavaşlatma ve son çare olarak grev kararı alınmasını istedi. Enerji Bakanlığı işçisi Özgür Aydın da, hakların kazanılması için Türk-İş’in, sözünün arkasında durarak hükümetle dişe diş mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Aydın, “Bu sefer hükümetin dediği olmamalı” dedi.
Basın-İş’in geçtiğimiz günlerde grev kararı astığı Başbakanlık Basımevi İşyeri Temsilcisi Mehmet Ali Zara, hükümetin krizi bahane ederek işçi haklarını görmezden geldiğine dikkat çekti. Seçimlerden sonra işçilerin unutulduğunu belirten Zara, Başkanlar Kurulu’nun tüm işçileri memnun edecek bir karar almasını diledi.
‘HÜKÜMETE DERS VERMEK İSTİYORUZ’
Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Yöneticisi Erdoğan Meral de, hükümetin taleplerini kabul etmemesi halinde genel grev çağrısı yapılmasını istedi. “Türk-İş yönetimi grevi göze almalı. İşçi greve hazır, Türk-İş’in de hazır olmasını bekliyoruz. Şalteri indirmek ve hükümete ders vermek istiyoruz” diyen Meral, Türk-İş yönetiminin de işçiler gibi kararlı bir tutum takınmasını istedi. Meral, “Ya bu hükümet gidecek, ya Türk-İş bitecek” diyerek, Başkanlar Kurulu toplantısında mücadele kararları alınmasının önemine dikkat çekti. (ANKARA)
Cem Gurbetoğlu - Abidin Çınar
ÖNCEKİ HABER

SADEDE GELELİM

SONRAKİ HABER

Dayatmalara karşı işçi-memur birleşti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...