05 Temmuz 2009 00:00

F tipinde kelime oyunu!

F TİPİ cezaevlerinde tecride karşı başlatılan ölüm orucu eylemlerinin son bulması için 22 Ocak 2007 tarihinde yayınlanan ‘Sohbet Genelgesi’nde Adalet Bakanlığı tarafından ‘kelime oyunu’ yapıldı.

Paylaş

F TİPİ cezaevlerinde tecride karşı başlatılan ölüm orucu eylemlerinin son bulması için 22 Ocak 2007 tarihinde yayınlanan ‘Sohbet Genelgesi’nde Adalet Bakanlığı tarafından ‘kelime oyunu’ yapıldı. Taraflara sunulan genelgenin taslağında sohbet süresi “10 saat” olarak belirtildi. Ancak genelge “10 saate kadar” şeklinde yayınlandı. Avukat Behiç Aşçı, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini söyledi.
Ölüm orucu eylemleri, 2000 yılında F tipi cezaevleri açılmadan önce başlatıldı ve 19 Aralık Operasyonu’yla F tiplerinde de sürdürüldü. 7 yıl boyunca süren eylemde cezaevlerinde ve dışarıda 122 kişi yaşamını yitirdi. Ölümlerin son bulması ve tecridin kaldırılması için 5 Nisan 2006 tarihinde Avukat Behiç Aşçı da ölüm orucu eylemine başladı.
KİTLE ÖRGÜTLERİ DEVREYE GİRDİ
Aşçı’nın eylemiyle tecrit ve ölüm oruçları yeniden kamuoyunun gündemine girdi. Aşçı’nın durumunun giderek kötüleşmesi üzerine, aralarında TTB, DİSK, KESK ve TMMOB’un da bulunduğu kurumlar, Adalet Bakanlığı ile görüşmelerde bulundu. Adalet Bakanlığı, uzun süren görüşmelerin ardından 22 Ocak 2007 tarihinde, F tipi cezaevlerinde 10 tutuklu ve hükümlünün, haftada 10 saat bir araya gelmesini sağlayan bir genelge yayınladı.
GENELGE UYGULANMADI
Genelge, yayınlanmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir cezaevinde tam olarak uygulanmadı. Tutuklu yakınlarının, Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile defalarca yaptığı görüşmelerde, “personel yetersizliği, mekan yetersizliği, mevzuat yetersizliği” gibi gerekçeler öne sürüldü. Ancak genelgenin uygulanmamasındaki asıl sebebin, genelgede yapılan kelime oyunu olduğu ortaya çıktı. Buna göre Adalet Bakanlığı, taraflara görüşme süresinin “10 saat” olacağını söylerken, genelgeyi “10 saate kadar” şeklinde yayınladı.
BEKAROĞLU:‘KANDIRILDIK’
Avukat Behiç Aşçı, yapılanı ahlaksızlık olarak yorumlayarak Adalet Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini söyledi. Meclis İnsan Hakları Komisyonu eski Üyesi Mehmet Bekaroğlu da hükümetin bu tavrına, “Devlet vatandaşını kandırır mı?” diye tepki gösterdi. Bekaroğlu, kendisinin, aracı olan kurum temsilcileri ile birlikte genelgeye kefil olduklarını; tutuklulara, tutuklu yakınlarına ve Avukat Behiç Aşçı’ya takip edeceklerine dair söz verdiklerini hatırlatarak, konunun takipçisi olduklarını söyledi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Halay ve zıplamaya 20 ay hapis

SONRAKİ HABER

Yüzlerce kişi el ele verdi, vicdanlara seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...