06 Temmuz 2009 00:00

İRAN SUUDİ ARABİSTAN ÜSTÜNDEN Mİ VURULACAK?

İNGİLİZ Sunday Times gazetesi, Suudi Arabistan’ın, ileride İran’ın nükleer tesislerine yapılacak herhangi bir saldırıda, İsrail jetlerinin hava sahasını kullanmasına izin vermeyi onayladığını yazdı.

Paylaş

İNGİLİZ Sunday Times gazetesi, Suudi Arabistan’ın, ileride İran’ın nükleer tesislerine yapılacak herhangi bir saldırıda, İsrail jetlerinin hava sahasını kullanmasına izin vermeyi onayladığını yazdı. Habere göre, İsrail’in istihbarat örgütü MOSSAD’ın Başkanı Meir Dagan, bu yılın başlarında Suudi yetkililerle yaptığı gizli görüşmelerde bu konuyu tartıştı; İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya da Suudilerin onayı ile ilgili bilgi verdi. İsrailli bir savunma yetkilisi de gazeteye MOSSAD’ın Suudilerle ‘çalışma ilişkileri’ bulunduğunu doğruladı. Bir İsrailli yetkili de Suudilerin, İran’ın nükleer bombası konusunda İsraillilerden bile daha fazla endişeli olduğunu ifade etti.
Haberde, ABD’nin eski BM Büyükelçisi John Bolton’un, İsrail savaş uçaklarının İran’daki nükleer tesisleri bombalamak için Suudi Arabistan üzerinden uçmasının ‘tümüyle mantıklı’ olacağı görüşüne de yer verildi.
Bir süre önce Körfez ülkelerini ziyaret eden ve bazı Arap ülkelerinin liderleriyle de görüşen Bolton’un, “Eğer İsrailliler bunu büyük bir başarı olarak ilan etmeye kalkmazlarsa Arap ülkeleri liderlerinin hiçbiri, açıkça bir şey demeyecek ama kesinlikle onay verecekler” dediği kaydedildi. Bolton’un, “Arap liderlerinin BM’de konuştuklarında İsrail saldırısını kınayacaklarını, ancak nükleer silaha sahip bir İran tehdidinin ortadan kalktığını görmekten de gizliden gizliye memnun olacaklarını” öne sürdüğü belirtildi. Habere göre İran’da cumhurbaşkanı seçiminin ardından meydana gelen olaylar , ılımlı Sünni Arap ülkeleri arasında, İran’ın saldırgan bir nükleer güç olarak ortaya çıkabileceği konusunda endişeler yarattı. İsrail Başbakanlığı ise Sunday Times haberini resmi bir açıklamayla yalanladı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Keçi besicileri can çekişiyor!

SONRAKİ HABER

Kuzey Kore’den ABD’ye gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa