06 Temmuz 2009 00:00

Türk Metal’de yolsuzluğu soruşturmak suç

MANİSA Muradiye Sanayi Bölgesi’nde kurulu Faber a Franke Company fabrikasında, Türk Metal sendikası üyesi beş işçi, sendika yöneticileri ve patronların aldığı ortak kararla işten atıldı.

Paylaş

MANİSA Muradiye Sanayi Bölgesi’nde kurulu Faber a Franke Company fabrikasında, Türk Metal sendikası üyesi beş işçi, sendika yöneticileri ve patronların aldığı ortak kararla işten atıldı. Gerekçe, 24 şube başkanının ve 5 genel yönetim kurulu üyesinin araçlarının yenilenmesi, şube başkanlarının yurtdışı gezilerine götürülerek harcırahlarının artırılması ve Ergenekon soruşturması sırasında gündeme gelen iddiaları soruşturmak.
Özellikle eski Genel Başkan Mustafa Özbek’in Ergenekon Operasyonu kapsamında tutuklanması sonrasında Türk Metal Sendikası’nın işçiler arasında sorgulanmaya başlaması ile ivme kazanan süreç, beş işçinin işinden olmasına yol açtı: Mustafa Palabıyık, Şükrü Özdirik, Murat Kafadar, Vedat Yıldız ve Halim Meriç… İşten atılma süreçlerini anlatan işçiler, “Sendikanın adının yolsuzluklarla anılmaya başlaması, işçiler arasında sıkıntı yaratmaya başlamıştı; başka bir sendikaya üyelik konuşuluyordu, işçilerle yaptığımız bir toplantıda bunun anayasal bir hak olduğunu belirttik, suçumuz da bu oldu” diyorlar.
‘GEREKİRSE ZORLA!..’
İşten atılmalardan kısa bir süre önce genel merkezden çıkışların yapılacağı ve gerekirse tazminatların sendika merkezi tarafından ödeneceği belirtilmiş; aynı günlerde Genel Merkez Yöneticisi Yavuz Gökçe, Manisa’ya gelerek işyerinde işçilerle bir toplantı yapmış. Toplantıda “Bu işlerle uğraşanlara gerekli cezalar verilecek, gerek demokratik yollarla gerekse demokratik olmayan yollarla” denmiş. Ve o günden sonra “demokratik olmayan yollar” başlamış.
İşçi Şükrü Özdirik, toplantının yapıldığı günden sonra iş çıkışı gece saat 00.15’te işyerinin önünden tanımadığı kişilerce bir arabaya zorla bindirilip tehdit edilmiş. Bu olayla ilgili olarak bir sonraki gün savcılığa başvuran Şükrü Özdirik, ayrıca 5 arkadaşıyla birlikte sendika şube başkan ve yöneticileri hakkında kendilerini tehdit ettikleri gerekçesiyle ikinci bir suç duyurusunda bulunmuş.
Yavuz Gökçe’nin yaptığı toplantıdan birkaç gün sonra beş işçi işten çıkarılmış. Ayrıca farklı tedbirler de alınmış. Tartışmaların içinde yer alan diğer işçilerin birbirleriyle görüşmelerinin engellenmesi için vardiyalar değiştirilmiş…
Halim Meriç ve Murat Kafadar, geçtiğimiz dönem işyeri temsilciliği görevi yapmışlar, ayrıca işyerinde Türk Metal’in örgütlenmesi çalışmalarını en başından beri yürütmüşler.
Sorunların aslında yeni olmadığını, biraz da çaresizlikten Türk Metal’e üye olduklarını belirtiyorlar. “Toplusözleşmelerin nasıl yapıldığını gördük. Sendikadaki ilişkilerin işçiler tarafından görülmesi gerekir. Dışarıdan bakıp sendikanın örgütlü olduğu yerlerde çalışmak isteyenler, bu durumu avantaj olarak görenler oradaki ilişkileri göremiyor. Türk Metal Manisa’da tek örgütlü sendika, bu durumu devam ettirmek istiyorlar. İçeride sıkıntılar devam ediyor. Yaşanan sıkıntılar işçilerin örgütlülüğüyle çözülecek. Bizim tavrımız örgütlülüğe karşı bir tavır değil. Biz bu işi sonuna kadar götüreceğiz. Çalışan işçi arkadaşlarımız bu durumu böyle bilsinler; biz vazgeçmiş değiliz, işten atıldık ama buraya kadarmış demiyoruz, kimse bizi bu işten vazgeçtiler zannetmesin.”
VESTEL’DEN BOSCH’A…
İşten atılmadan önce kendilerine bir yetkilinin “Sizi 25. maddeden işten atıyorum. Bu işlerle uğraşırsanız daha farklı yollarla da çözeriz” dediğini anlatıyor işçiler. Kendilerine karşı var olan öfkeyi harcırahları ve güzel arabaları kaybetme korkusu olarak niteleyen işçiler, “25. maddeden atıldığımız için tazminat da alamadık” diyorlar. İşçilerle patronun da bir toplantı yaptığını ve “Bu işyerinde bir sendika var, ben başka bir sendika arayışınızı kabul etmiyorum ve kesinlikle karşıyım” dediğini anlatıyorlar. Manisa’da başta Vestel, Döktaş, ECA ve BOSCH olmak üzere birçok işyerinde benzer sıkıntılar yaşanıyor. Yaşanan sorun, görünenin ötesinde bir hal almış durumda. İşçiler, kendi başlarına gelenlerin farklı işyerlerinde de yaşandığını anlatıyorlar. (MANİSA)
TÜRK

METAL’E TEPKİ ARTIYOR
Murat Kafadar: Sendikanın bir işyerini kaybetmesi kendi içlerinde kötü bir örnek olacak, Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde yaşanan ilk hareket bizimkisi ama her yerde aynı sıkıntılar var. Türk Metal zaten bir şeyleri kaybetti, ilerleyen dönemlerde bu durum hızlanacak.

Mustafa Palabıyık: Bir hafta önce çocuğum oldu. Bu durumu bile bile işten çıkarıldım, şimdi ise ne yapacağımı bilmiyorum. Bu fabrika için çok şey yaptık ama karşılığı bu oldu.

Şükrü Özdirik: Beş yıldır bu işyerinde çalışıyordum; bir çocuğum var, eşim de çalışmıyor. Şimdi ortada kaldık, yaşananlardan dolayı hukuki yollara başvurduk. Oradan çıkacak sonucu bekliyoruz.
ÖNCEKİ HABER

Gebze’de iki ayrı iş kazası yaşandı

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...